Започна разделно събиране и на отпадъците от магазини и заведения

0

Община Свиленград започна събиране и извозване на разделно събрани хартия, пластмаса и стъкло директно от търговските и административни обекти, съобщават от администрацията. От 1 април камиони на общината минават през магазини, офиси, заведения за обществено хранене, стопански и производствени сгради и извозват събраните разделно отпадъци в Свиленград. Новият подход се извършва със съдействието на „Екопак България” АД. Целта е да се повиши ефективността като се улеснят търговците.

Новата услуга е безплатна и ще се извършва два пъти седмично, по график. Собствениците и управителите на търговските обекти трябва обаче правилно да разделят отпадъците и да ги подоготвят за лесно пренасяне, обясняват още от общината. Необходимо е хартията и картонът да са нагънати, пластмасата и стъклото да са отделно сортирани в касетки или чували. Битовите отпадъци от търговската дейност ще продължат да се изхвърлят както досега в най-близко разположените контейнери тип “Бобър”.
Собствениците или наемателите на имоти, търговски обекти, офиси, заведения за обществено хранене, стопански и производствени сгради, трябва да сключат договор с ОбА-Свиленград, притежаваща съответния разрешителен документ за дейности с отпадъци. Според Наредба №14 на Общинския съвет е забранено изхвърлянето на опаковки, хартиени, пластмасови, стъклени и други отпадъци на обществени места. При констатиране на нарушения е предвидена санкция по реда на наредбата.
С новия метод „от обект до обект” Община Свиленград надгражда дейностите по разделно събиране на отпадъци и подобрява опазването на чиста околна среда. През последните две години в системата за разделно събиране бяха включени жилищни сгради, при които на място бяха поставени съдове за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Сега общината разширява обхвата на системата, като извозва от място сепарираните отпадъци от всички търговски обекти.

Previous articleПолицията задържа свиленградчанин за кражба в „Простор“
Next articleРекорден брой участници във фестивала „С песните на Кичка Савова”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...