Общинското предприятие ще извършва сметосъбирането от 9 август

0

Община Свиленград поема самостоятелно дейността по сметосъбирането. На 8 август изтича договорът с фирмата, която от 15 години извършваше тази услуга – „Волф Милениум”. Промяната става с решение на Общинския съвет след направен от администрацията анализ на разходите за сметосъбиране и сметоизвозване.
„Искаме да постигнем оптимизиране на разходите и по-високо качество на услугата „чистота” в града и селата, каза кметът на общината инж. Георги Манолов. Когато общината извършва самостоятелно сметосъбиране и сметоизвозване ще се действа много по-оперативно и съобразно необходимостта на момента, без да сме зависими от графици и възможности на външен изпълнител.”

Разходите за сметосъбиране нарастват, показват сметките на администрацията. Много голям дял са и отчисленията, които се плащат на регионалното депо в Харманли, където Свиленград извозва отпадъка си. Направен е анализ, който показва, че ако общината организира сама сметосъбирането, със собствени съдове и сметосъбиращи автомобили ще излиза по-евтино.

„Волф Милениум“ събира отпадъците на Свиленград от 2003 г. Фирмата спечели конкурса и през 2013 г., но договорът беше подписан за период от 5 години. В последния ден, от фирмата ще съберат своите съдове за смет. На тяхно място Общинското предприятие „Благоустрояване и озеленяване” вече е раздало на домакинствата в Свиленград 2 300 нови кофи с обем 240 л, които са общинска собственост с инвентарен номер.
Предстои поставянето на 320 контейнера в жилищните квартали и до многофамилните жилищни сгради.
След 5 август ще пристигнат и контейнерите по селата. През есента ще бъдат доставени и 300 броя специални метални съдове за сгур. Този отпадък се събира и се извозва отделно от общия.
Общинското предприятие вече разполага с три нови сметосъбиращи автомобила и от 9 август започва да извършва тази услуга по график.
След като общината бе една от първите, която успешно въведе рециклирането на пластмасови и хартиени опаковки, предстои да изгради по европейски проект компостираща станция и да бъде въведен ред и график за събиране на зелени маси и биоразградими отпадъци. Всичко това ще доведе до намаляване на депонираните в Харманли отпадъци и ще даде възможност за запазване нивата на такса битови отпадъци, информират от общинската администрация.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...