Общинското предприятие ще извършва сметосъбирането от 9 август

0

Община Свиленград поема самостоятелно дейността по сметосъбирането. На 8 август изтича договорът с фирмата, която от 15 години извършваше тази услуга – „Волф Милениум”. Промяната става с решение на Общинския съвет след направен от администрацията анализ на разходите за сметосъбиране и сметоизвозване.
„Искаме да постигнем оптимизиране на разходите и по-високо качество на услугата „чистота” в града и селата, каза кметът на общината инж. Георги Манолов. Когато общината извършва самостоятелно сметосъбиране и сметоизвозване ще се действа много по-оперативно и съобразно необходимостта на момента, без да сме зависими от графици и възможности на външен изпълнител.”

Разходите за сметосъбиране нарастват, показват сметките на администрацията. Много голям дял са и отчисленията, които се плащат на регионалното депо в Харманли, където Свиленград извозва отпадъка си. Направен е анализ, който показва, че ако общината организира сама сметосъбирането, със собствени съдове и сметосъбиращи автомобили ще излиза по-евтино.

„Волф Милениум“ събира отпадъците на Свиленград от 2003 г. Фирмата спечели конкурса и през 2013 г., но договорът беше подписан за период от 5 години. В последния ден, от фирмата ще съберат своите съдове за смет. На тяхно място Общинското предприятие „Благоустрояване и озеленяване” вече е раздало на домакинствата в Свиленград 2 300 нови кофи с обем 240 л, които са общинска собственост с инвентарен номер.
Предстои поставянето на 320 контейнера в жилищните квартали и до многофамилните жилищни сгради.
След 5 август ще пристигнат и контейнерите по селата. През есента ще бъдат доставени и 300 броя специални метални съдове за сгур. Този отпадък се събира и се извозва отделно от общия.
Общинското предприятие вече разполага с три нови сметосъбиращи автомобила и от 9 август започва да извършва тази услуга по график.
След като общината бе една от първите, която успешно въведе рециклирането на пластмасови и хартиени опаковки, предстои да изгради по европейски проект компостираща станция и да бъде въведен ред и график за събиране на зелени маси и биоразградими отпадъци. Всичко това ще доведе до намаляване на депонираните в Харманли отпадъци и ще даде възможност за запазване нивата на такса битови отпадъци, информират от общинската администрация.

Previous articleПодмяната на водопровода започва с улиците „23-ти септември”, „Генерал Скобелев” и „Отец Паисий”
Next articleДвама свиленградчани в ареста заради дрога

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...