Със заем от три милиона лева в Свиленград ще се ремонтират над 10 км водопроводи и улици

0

Със заем от 3 млн. лв. община Свиленград ще подмени 10 километра водопроводи и ще извърши ремонт на улиците над тях. Предложението на кмета инж. Георги Манолов ще бъде разгледано на заседанието на общинския съвет през септември. На 2 август от 14.00 часа в малката зала на общината заемът ще бъде обсъден с граждани.

На миналото заседание на местния парламент беше приета програма за ремонт на близо 40 улици и подмяна на водопровода по тях. Тогава стана ясно, че част от средствата ще бъдат набавени със заем, а за останалите улици ще бъдат използвани държавно финансиране и европейски програми.

Програмата за развитието на селските райони не финансира градове като Свиленград, където има повече развита икономика и по-малка безработица. Затова трябва да търсим собствен път за ремонти на подземната и наземна инфраструктури, уточнява Манолов пред БТА.

По негови думи подлежащите на смяна водопроводи са много отдавна технически амортизирани и предизвикват авария след авария. По принцип тази дейност трябвало да бъде извършена от оператора ВиК – Хасково, но в тяхната програма и бизнес-план, неколкократно отхвърляни от Общинския съвет в Свиленград, не били предвидени средства за подмяна на водопроводи.

Предложението ще бъде общинският дълг от три милиона лева да бъде изплащан в продължение на 10 години с две години гратисен период. Заемът ще бъде гарантиран със собствени средства, посочва кметът на общината. По думите му общината може да поеме вноската от 300 000 лева годишно.

Администрацията в Свиленград има практика с поемането и на инвестиционни кредити и на облигационни заеми. През 2008-2009 година с облигационен заем бяха направени 20 км улици и водопроводи, а още няколко десетки километра ремонти бяха извършени по програма „Околна среда“.

Сега според плана ремонтите ще бъдат разделени на пет етапа съобразно тежестта, която гражданите изпитват в отделните райони. Най-тежко е положението в долната част на града близо до каналната помпена станция. Оттам ще започне подмяната на водопроводи, след което съответно ще се ремонтира и пътната част с нови настилки и бордюри.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...