Със заем от три милиона лева в Свиленград ще се ремонтират над 10 км водопроводи и улици

0

Със заем от 3 млн. лв. община Свиленград ще подмени 10 километра водопроводи и ще извърши ремонт на улиците над тях. Предложението на кмета инж. Георги Манолов ще бъде разгледано на заседанието на общинския съвет през септември. На 2 август от 14.00 часа в малката зала на общината заемът ще бъде обсъден с граждани.

На миналото заседание на местния парламент беше приета програма за ремонт на близо 40 улици и подмяна на водопровода по тях. Тогава стана ясно, че част от средствата ще бъдат набавени със заем, а за останалите улици ще бъдат използвани държавно финансиране и европейски програми.

Програмата за развитието на селските райони не финансира градове като Свиленград, където има повече развита икономика и по-малка безработица. Затова трябва да търсим собствен път за ремонти на подземната и наземна инфраструктури, уточнява Манолов пред БТА.

По негови думи подлежащите на смяна водопроводи са много отдавна технически амортизирани и предизвикват авария след авария. По принцип тази дейност трябвало да бъде извършена от оператора ВиК – Хасково, но в тяхната програма и бизнес-план, неколкократно отхвърляни от Общинския съвет в Свиленград, не били предвидени средства за подмяна на водопроводи.

Предложението ще бъде общинският дълг от три милиона лева да бъде изплащан в продължение на 10 години с две години гратисен период. Заемът ще бъде гарантиран със собствени средства, посочва кметът на общината. По думите му общината може да поеме вноската от 300 000 лева годишно.

Администрацията в Свиленград има практика с поемането и на инвестиционни кредити и на облигационни заеми. През 2008-2009 година с облигационен заем бяха направени 20 км улици и водопроводи, а още няколко десетки километра ремонти бяха извършени по програма „Околна среда“.

Сега според плана ремонтите ще бъдат разделени на пет етапа съобразно тежестта, която гражданите изпитват в отделните райони. Най-тежко е положението в долната част на града близо до каналната помпена станция. Оттам ще започне подмяната на водопроводи, след което съответно ще се ремонтира и пътната част с нови настилки и бордюри.

Previous articleОще белошипи ветуршки ще полетят в природата на Сакар с помощта на Зелени Балкани
Next articleХиляди парфюми, аксесоари и маратонки менте задържаха на Капитан Андреево

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...