Още белошипи ветуршки ще полетят в природата на Сакар с помощта на Зелени Балкани

0

Редките соколчета са отгледани в Спасителния Център на Зелени Балкани в Стара Загора

Група от 6 млади белошипи ветрушки бе настанена в адаптационната волиера в Модула за освобождаване и адаптация на белошипи ветуршки в Левка. Свиленградското село е разположено в Защитена зона ,,Сакар“ част от екологичната мрежа НАТУРА 2000. Тук от екипа на Зелени Балкани, в рамките на проект по Програма LIFE на Европейския съюз е създадена колония на белошипи ветрушки, след като десетилетия наред се считаше че видът вече не гнезди у нас.

Настанените на 31 юли птици са на възраст от около 2 месеца и вече могат да летят уверено и да се хранят без грижата на своите родители, които са ги отгледали в двора на Спасителния център на Зелени Балкани.
Освободените младите соколчета ще повишат числеността на гнездящите в района птици. По-рано тази година по подобен начин бяха освободени и други 12 малки белошипи ветрушки, които се очаква да се заселят в околността. Въпреки че в района вече е сформирана колония от белошипи ветрушки, самостоятелно живеещи в природата, природозащитниците продължават да полагат грижи за тях, с цел да се укрепи и разрасне новосформираната колония от редките птици.
Района на село Левка, е мястото с най – висока численост на белошипи ветрушки в нашата страна, наброяващи над 40 гнездящи двойки през 2018. Редките птици са открити да се размножават от Зелени Балкани на само още едно място в страната – в „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас”, но там числеността им по малко от 10 двойки.
Ето защо опазването на белошипите ветрушки гнездящи в района на Сакар, е от ключово значение за опазването на националната популация на вида в България, уточняват от Зелени Балкани. От природозащитната организация прилагат целенасочени природозащитни дейности, които през 2018 г. са подкрепени от германската фондация EuroNatur.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...