Още белошипи ветуршки ще полетят в природата на Сакар с помощта на Зелени Балкани

0

Редките соколчета са отгледани в Спасителния Център на Зелени Балкани в Стара Загора

Група от 6 млади белошипи ветрушки бе настанена в адаптационната волиера в Модула за освобождаване и адаптация на белошипи ветуршки в Левка. Свиленградското село е разположено в Защитена зона ,,Сакар“ част от екологичната мрежа НАТУРА 2000. Тук от екипа на Зелени Балкани, в рамките на проект по Програма LIFE на Европейския съюз е създадена колония на белошипи ветрушки, след като десетилетия наред се считаше че видът вече не гнезди у нас.

Настанените на 31 юли птици са на възраст от около 2 месеца и вече могат да летят уверено и да се хранят без грижата на своите родители, които са ги отгледали в двора на Спасителния център на Зелени Балкани.
Освободените младите соколчета ще повишат числеността на гнездящите в района птици. По-рано тази година по подобен начин бяха освободени и други 12 малки белошипи ветрушки, които се очаква да се заселят в околността. Въпреки че в района вече е сформирана колония от белошипи ветрушки, самостоятелно живеещи в природата, природозащитниците продължават да полагат грижи за тях, с цел да се укрепи и разрасне новосформираната колония от редките птици.
Района на село Левка, е мястото с най – висока численост на белошипи ветрушки в нашата страна, наброяващи над 40 гнездящи двойки през 2018. Редките птици са открити да се размножават от Зелени Балкани на само още едно място в страната – в „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас”, но там числеността им по малко от 10 двойки.
Ето защо опазването на белошипите ветрушки гнездящи в района на Сакар, е от ключово значение за опазването на националната популация на вида в България, уточняват от Зелени Балкани. От природозащитната организация прилагат целенасочени природозащитни дейности, които през 2018 г. са подкрепени от германската фондация EuroNatur.

Previous articleБМВ горя в Свиленград
Next articleСъс заем от три милиона лева в Свиленград ще се ремонтират над 10 км водопроводи и улици

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...