Ремонтират близо 40 улици в града до 2020 г.

0

Общинарите приеха Програма за подмяна на водопровод и нова пътна настилка

Ремонт на неремонтирани до момента улици и подмяна на ВиК мрежата по тях предвижда общината в Свиленград. Програмата за подобряване на техническата инфраструктура обхваща периода 2018-2020 г. и беше приета днес на заседание на местния парламент, по предложение на кмета на общината.

В програмата се предвижда ремонтът на улиците да бъде извършен на пет етапа. Посочени са и конкретните улици, проектната готовност на администрацията за подмяна на водопровода и ремонта на пътната част, прогнозната стойност за изпълнение и възможните финансови източници. В нея са включени улиците между Христо Ботев и Граничар, както и 23 септември, Генерал Скобелев, Васил Левски и Отец Паисий.

По част от изброените улици са и най-честите аварии на ВиК. Именно те са причина за масовото недоволство на свиленградчани от последните месеци, както и за подписката, в която над 2 хил. потребители изразиха възмущението си от качеството на питейната вода в града.

В докладната записка се признава, че въпреки усилията на община Свиленград и очакванията за сериозни инвестиции от страна на ВиК оператора, такива не са реализирани. Затова и общината ще търси общински средства, средства от държавния бюджет и европейско финансиране за решаване на проблема. По подобен начин беше подменена ВиК мрежата в централната част на града, кв. Гебран, кв. Изгрев и беше изградена канализация в кв. Капитан Петко войвода.

Общинският съветник от НФСБ Панайот Панайотов поиска за бъдат записани конкретни срокове за изпълнение на ремонтите. За същото заседание, той беше внесъл докладна за ремонт на 25 улици в града между Граничар и Христо Ботев, придружени с подписка на живеещите и снимков материал, която в комисиите беше приета за сведение.

За да може да се оправдаят очакванията на гражданите, срокът за изпълнение е доста кратък, за такъв мащабен проект, коментира инж. Иванка Димитрова, директор Дирекция общинска собственост и устройство на територията. Тя подчерта, че всяко действие от тази програма ще наложи промяна в бюджета, която трябва да се приеме от местния парламент и че ще бъде осигурена прозрачност на изпълнението.

Относно своята докладна Панайотов заяви, че тя вече е пускана преди 1 година. По думите му, още тогава той е имал среща, освен с областния управител и началника на ВиК Хасково, и със заместник регионалния министър, от който получил уверението, че за улиците ще бъдат отпуснати 500 хил. лв., но не получил съдействие от общинската администрация.

Съдействие оказахме, каза инж. Димитрова. Предоставихме всички необходими документи, изпратени до областния управител и да началника на ВиК Хасково, тъй като ВиК оператора трябва да направи инвестициите. В бюджета нямаше заложени средства за възлагане на проект на част от улиците. Преценихме, че нещата трябва да се направят планово, затова и ви представяме за кои улици имаме проектна готовност и за кои не и как общинската администрация вижда решение на въпроса.

Според документа, проектна готовност общината има за изпълнение на водопровод и пътна част на улиците: 23 септември, Ген. Скобелев, Отец Паисий, Васил Левски, включени в първия етап, както и за улиците Трети март, Комуна, Георги Кирков и Тодор Кирков. Проектна готовност има за пътната част на улиците Ал. Пушкин и Кирил и Методий. Затова и те са включени за ремонт в първия и втория етап на програмата за подобряване на техническата инфраструктура в града.

Проекти ще бъдат изготвени и ще се търси финансиране за водопровода и пътната част на улиците от трети етап: Петър Стоев, Хаджи Димитър, Ген. Струков, Шейново, Пролет, Свила, Антим I, Марица, Еделвайс, Христо Смирненски, Боримечка, Иван Вазов. В четвърти етап са включени Божур, Стара планина, Любен Каравелов, Индже войвода, Димчо Дебелянов, Капитан Петко войвода, Детелина, Славянска, Бяло море. В петия етап: Климент Охридски, Максим Горки, 1-ви май, Константин Преславски, Ален мак, Кочо Честименски.

В програмата е конкретно описано за кои улици откъде ще бъдат набавени средствата-от държавния бюджет, от общинския или с европейски средства.

Previous articleДенонощно следят състоянието на язовирите в страната във връзка с очакваните валежи
Next articleСвиленградските шахматисти станаха вицешампиони на малките селища

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...