Мезешката Еко Коледа подкрепя местните самодейци

0

В шестата годишнина от своето провеждане, Еко Коледа в село Мезек събира средства в подкрепа изявите на местните самодейци  и за популяризиране на културните и певчески традиции за Деня на с. Мезек.

Официалното откриване на традиционното събитие ще се проведе на 10 декември, неделя, от 11:00 часа на площада в селото. Благотворителният празник се организира от Сдружение „Мезек”,  община Свиленград и НЧ „Изгрев1921” при село Мезек.

„Парите, които ще съберем сега са ни нужни за цел не по-малко важна от ежедневните разходи, които всеки един от нас прави всеки ден. Празничните програми не са необходимост, самодейните участия не са необходимост, изобщо сам по себе си празника не е необходимост, но традицията повелява човек да може подобаващо да празнува своите постижения и събития“, каза председателят на Сдружение „Мезек“ инж. Веселина Щерева. „А празниците на всеки град или село се правят именно от тях самодейците – хората, които не жалят нито време, нито желание, а понякога и лични средства. Затова тази година благотворителността ще е в подкрепа на самодейността“, допълни тя.

Сдружение „Мезек” всяка година сбъдва по една малка своя мечта. Това са изградената екопързалка, направена с дървена барака и навес, където децата да се забавляват в снeга, радващият туристите монумент на известния глиган, открит в могилата на  тракийската гробница,  доизграждането на архитектурните колони на входа на Мезек, пъстроцветеният еко пазар, новата ограда на църквата „Св. Атанасий” в селото, а миналата година със събраните от Еко Коледата 1230 лв. се подпомогна ремонтът на градинката в селото.

По традиция, за да се съберат необходимите средства за инициативата, мезечани отново ще представят свои автентични домашни рецепти в изкусно приготвени ястия, колбаси и напитки, в които са вложили усърдие, старание и майсторлък. Тази година не една, а две скари ще приканват гостите на събитието към месните специалитети, а на щандовете няма да липсват и традиционните, домашно приготвени лютеници, сладка и ядки и любимото мезешко  вино. Всички гости на празника ще могат да си закупят и ръчно изработени сувенири и традиционните за селото еко чанти.

Част от Еко Коледата в Мезек е и конкурса  „Мезешко лудо вино“. В съревнованието за производството на божествената напитка, своето майсторство и професионализъм ще премерят участниците в състезанието. Качествата на техните винени продукти ще бъдат оценявани от yтвъpдeни cвилeнгpaдcĸи винoпpoизвoдитeли. Победителите ще бъдат отличени по време на програмата.

Спонсори на събитието са: СИЛКТЕКС СВИЛЕНГРАД ООД, СТРАНОПРИЕМНИЦА „ТЕОХАРОВИ”, БУРДЕНИС НЕТ, КАТАРЖИНА ЕСТЕЙТ, ВИНАРСКА ИЗБА „МЕЗЕК-САШО КАРАПЕЕВ”, МЕСОПРЕРАБОТВАТЕЛНО ПРЕДПРИЯТИЕ „САРАНДИЕВИ”, ВИЛА „МЕЗЕК”, КАЛАЙДЖИЕВАТА КЪЩА, КЪЩА ЗА ГОСТИ „РАЙСКИ КЪТ“, КОМПЛЕКС „ДЖЕНЕРАЛ”, ФИРМА „КЛАС – МАРИН БЕЕВ И КЪЩА ЗА ГОСТИ „ТОНИ”. СПОНСОРИ СА И ВСИЧКИ ПРИСЪСТВАЩИ ГОСТИ, ЗАКУПИЛИ ОТ ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ЛАКОМСТВА И ВИНО.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...