Мезешката Еко Коледа подкрепя местните самодейци

0

В шестата годишнина от своето провеждане, Еко Коледа в село Мезек събира средства в подкрепа изявите на местните самодейци  и за популяризиране на културните и певчески традиции за Деня на с. Мезек.

Официалното откриване на традиционното събитие ще се проведе на 10 декември, неделя, от 11:00 часа на площада в селото. Благотворителният празник се организира от Сдружение „Мезек”,  община Свиленград и НЧ „Изгрев1921” при село Мезек.

„Парите, които ще съберем сега са ни нужни за цел не по-малко важна от ежедневните разходи, които всеки един от нас прави всеки ден. Празничните програми не са необходимост, самодейните участия не са необходимост, изобщо сам по себе си празника не е необходимост, но традицията повелява човек да може подобаващо да празнува своите постижения и събития“, каза председателят на Сдружение „Мезек“ инж. Веселина Щерева. „А празниците на всеки град или село се правят именно от тях самодейците – хората, които не жалят нито време, нито желание, а понякога и лични средства. Затова тази година благотворителността ще е в подкрепа на самодейността“, допълни тя.

Сдружение „Мезек” всяка година сбъдва по една малка своя мечта. Това са изградената екопързалка, направена с дървена барака и навес, където децата да се забавляват в снeга, радващият туристите монумент на известния глиган, открит в могилата на  тракийската гробница,  доизграждането на архитектурните колони на входа на Мезек, пъстроцветеният еко пазар, новата ограда на църквата „Св. Атанасий” в селото, а миналата година със събраните от Еко Коледата 1230 лв. се подпомогна ремонтът на градинката в селото.

По традиция, за да се съберат необходимите средства за инициативата, мезечани отново ще представят свои автентични домашни рецепти в изкусно приготвени ястия, колбаси и напитки, в които са вложили усърдие, старание и майсторлък. Тази година не една, а две скари ще приканват гостите на събитието към месните специалитети, а на щандовете няма да липсват и традиционните, домашно приготвени лютеници, сладка и ядки и любимото мезешко  вино. Всички гости на празника ще могат да си закупят и ръчно изработени сувенири и традиционните за селото еко чанти.

Част от Еко Коледата в Мезек е и конкурса  „Мезешко лудо вино“. В съревнованието за производството на божествената напитка, своето майсторство и професионализъм ще премерят участниците в състезанието. Качествата на техните винени продукти ще бъдат оценявани от yтвъpдeни cвилeнгpaдcĸи винoпpoизвoдитeли. Победителите ще бъдат отличени по време на програмата.

Спонсори на събитието са: СИЛКТЕКС СВИЛЕНГРАД ООД, СТРАНОПРИЕМНИЦА „ТЕОХАРОВИ”, БУРДЕНИС НЕТ, КАТАРЖИНА ЕСТЕЙТ, ВИНАРСКА ИЗБА „МЕЗЕК-САШО КАРАПЕЕВ”, МЕСОПРЕРАБОТВАТЕЛНО ПРЕДПРИЯТИЕ „САРАНДИЕВИ”, ВИЛА „МЕЗЕК”, КАЛАЙДЖИЕВАТА КЪЩА, КЪЩА ЗА ГОСТИ „РАЙСКИ КЪТ“, КОМПЛЕКС „ДЖЕНЕРАЛ”, ФИРМА „КЛАС – МАРИН БЕЕВ И КЪЩА ЗА ГОСТИ „ТОНИ”. СПОНСОРИ СА И ВСИЧКИ ПРИСЪСТВАЩИ ГОСТИ, ЗАКУПИЛИ ОТ ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ЛАКОМСТВА И ВИНО.

Previous articleОткриват традиционния коледен базар на 9 декември
Next articleЗадържаха бивш кмет и сина му за трафик на хора

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...