Маргарита Мартинова от София със статуетката на „Жената-любима и майка“

0

13-годишният Теодор Тодоров от Свиленград спечели първа награда във възрастовата група до 18 години

Победител в Националния поетичен конкурс „Жената – любима и майка” в Свиленград е Маргарита Мартинова от София. Голямата награда й бе присъдена за цикъл стихотворения – „Вземи крилата ми”, „Невести на войната” и „Далечна е нощта на майките”. Наградата и специалната статуетка на конкурса връчи заместник-кметът на община Свиленград Мария Костадинова.

След 2-годишно прекъсване бе възстановена традицията отличията да се раздават на тържествена церемония в шато „Катаржина Естейт” в Мезек. Присъстващите на събитието почетоха с минута мълчание паметта на поета Ивайло Балабанов и неговата съпруга и муза – Ваня, които бяха важна част от развитието на конкурса като жури, а в последните си няколко години големият свиленградски поет бе и почетен негов председател.

В приветствието си към участниците и гостите Мария Костадинова отбеляза колко е ценна идеята за провеждането на поетичен конкурс в Свиленград заради духа на големия Ивайло Балабанов и благодари на създателя му Елена Манолова.

Тази година за участие в поетичната надпревара бяха подадени общо 315 стихотворения от 144 автори от цялата страна. В категорията до 18 години се включиха 19 деца и младежи.

Жури с председател Боян Ангелов и членове – поетите Боряна Станева и Атанас Звездинов, оцени творбите и излъчи победителите.

Втората награда журито присъди на Людмила Калоянова от Созопол за стихотворението „Пътуване към Колхида“.

С трета награда бе отличена Нели Драганова от град Попово, обл. Търговище, за стихотворението „Атлас е в женски род“.

Журито определи три поощрителни награди – на Радка Топалова от Пловдив за стихотворението „Есенно листо“, на Лилия Кашукеева от Стара Загора за стихотворението „Жена“ и на Ангелина Цанкова от Лом за стихотворението „Докато“.

13-годишният Теодор Тодоров от Свиленград спечели първа награда във възрастовата група до 18 години със стихотворението си „За тебе, мамо“. Теодор е ученик в Първо ОУ „Иван Вазов”.

Втора награда получи Милена Димитрова от Свиленград за стихотворението „Незаслужената женска доброта“. Тя е на 17 години, ученичка в ПГССИ „Христо Ботев”.

Третата награда е за Илиан Николов от Лом за стихотворението „Часът на мама“. Той е на 17 години и членува в литературен клуб „Кръстьо Пишурка” към НЧ „Постоянство 1856” с ръководител Юлий Йорданов.

И в тази възрастова категория бяха определени две поощрителни награди. Едната е на 17-годишния Кирил Димов от Казанлък за стихотворението „Жената, любима и майка“. Кирил е възпитаник на литературен клуб „Светлини сред сенките” към Общински дом на културата „Св. Иван Рилски”. Втората поощрителна награда е за Инна Дойчинова от Сливен за стихотворението „Майчица – лозница“. Тя е на 16 години и е ученичка в ППМГ „Добри Чинтулов”.

Извън оценката на журито Дамски лайънс клуб „Свилена” връчи своята традиционна награда за насърчаване на талантливите деца на Свиленград на Анна Славова, на 17 години, ученичка в ПГССИ „Христо Ботев”.

В церемонията по награждаването със свои изпълнения участваха Балетна школа „Сребърна пантофка“, Хорова школа – Свиленград и солисти и Спортен клуб по танци „Златните момичета“.

Previous article„Ало“ измамници се представят за служители на мобилен оператор
Next articleКое е общото между военните бункери, прилепите и старите чешми?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...