Задържаха бивш кмет и сина му за трафик на хора

0

Един от задържаните за трафик на хора при провелата се преди ден операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура е бившият кмет на Свиленград и настоящ общински съветник от ГЕРБ д-р Христо Минков. Д-р Минков е освободен след разпита, но в ареста за 72 часа остава синът му – Благовест. Още 8 души са задържани по време на акцията, съобщават от пловдивската прокуратура. Срещу четирима от групата е повдигнато обвинение.

Месеци наред е продължило разследването срещу организирана престъпна група за трафик на хора. В него са използвани и специални разузнавателни средства, съобщават още от обвинението. От там допълват, че при вчерашната акция на територията на Свиленград са извършени множество процесуално следствени действия. При претърсвания в жилища са открити и иззети множество мобилни телефони. Разпитани са свидетели.

Обвинението сочи Благовест Минков за ръководител на групата, а останалите – Г.А., К.Г. и С. Г. са участници. Според разследващите, групата е действала от началото на 2017 г. на територията на Свиленград.

В хода на разследването е установено, че на 27.07.2017 г. ръководителят и участниците в организираната престъпна група, в съучастие с още едно лице – Н. П., са организирали и осъществили незаконно превеждане на чужди граждани през границата на страната ни с Турция. Това се е случило в землището на с. Труд. През българо-турската граница са били преведени 44 иракски граждани, 14 от които ненавършили 16-годишна възраст. За това престъпление е било образувано досъдебно производство от Районна прокуратура – Пловдив, което е присъединено към разследването на Специализираната прокуратура.

На ръководителя на групата и на един от участниците /К.Г./ Специализираната прокуратура е наложила мярка задържане до 72 часа и предстои внасяне на искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“. На С. Г. е наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5 000 лв. Г.А. е задържан под стража от Районен съд-Пловдив, още докато разследването е ръководено от Районна прокуратура-Пловдив. Съучастникът Н. П. е с мярка за неотклонение гаранция от 2 000 лв., също наложена от Районен съд-Пловдив. Разследването продължава, съобщават от прокуратурата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...