Нова екологична инициатива за учениците от Свиленград

0

Детски лагери в крепостта Мезек

На 18-ти, 19-ти и 20-ти май 2022 г. в района на средновековната крепост край село Мезек се проведоха детски лагери с екологична насоченост. Мероприятията са част от дейност „Работа със заинтересовани страни“ в изпълнение на проект „Хабитат Сакар“. Над 250 ученици от СУ „Петър Берон“, ОУ „Любен Каравелов“ и ОУ „Иван Вазов“ във Свиленград, взеха участие в лагерите. След проведените през месец април лекции-работилници за над 700 ученици и предоставянето на 1100 таблета с вградено мобилно приложение, посветено на опазването на застрашените видове прилепи, земноводни и влечуги обект на проекта, както и на учебни помагала за часовете на класа, организаторите от „Клевър солушънс“ ЕООД зарадваха децата с нова проява в рамките на проекта. След преход по екопътеката до крепостта, експерти-еколози изнесоха беседи за биоразнообразието в региона, заплахите за целевите видове и мерките за тяхното опазване, а аниматори организираха забавни игри, танци и състезания за децата. За учениците и техните учители бяха осигурени транспорт от съответното училище до с. Мезек и обратно, обяд, минерална вода, медицинска сестра, застраховки, рекламни подаръци, учебни помагала, пособия за спорт и игри. Събитията преминаха при голям интерес и с активното участие на децата и техните възпитатели.

Провеждането на поредица от взаимосвързани събития, като част от цялостна информационна кампания сред подрастващите в Община Свиленград, в рамките на проект „Хабитат Сакар“, заедно с предоставянето на модерни технически средства за достъп до информация спомагат за постигане на целите на проекта – повишаване на информираността, промяна на нагласите и утвърждаване на позитивен модел на поведение за опазване на околната среда. В подобни дейности са обхванати и други заинтересовани страни като земеделци, горски стопани, общинска администрация, бизнес, НПО и др., но работата с младите хора в общината е най-сигурният начин за постигане на устойчиви резултати от природозащитните дейности.

Проектът е финансиран от Оперативна програма „Околна среда“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие по процедура „Подобряване на природозащитното състояние на видове в мрежата Натура 2000 чрез подхода ВОМР в територията на МИГ Свиленград Ареал-2“. Бенефициент е Сдружение „Асоциация наука за природата“ в партньорство с Община Свиленград.  Общата продължителност на проекта е 38 месеца, с период на изпълнение: 06.10.2020 – 31.12.2023.

Previous articleЗапочва мащабен природозащитен проект на територията на МИГ „Свиленград Ареал“
Next articleПрокуратурата обвини турски гражданин за пренасяне на валута

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...