Със светването на елхата започна Коледната програма на Свиленград

0

С празнични фойерверки бяха запалени светлините на елхата в Свиленград. По традиция коледното дърво е разположено в центъра на града, до пощата. Преди това за децата там се игра спектакълът „Веселата Коледа на една сърдита леличка”. Малчуганите се забавляваха с въпроси на Дядо Коледа, а най-активните получиха лакомства.

Започна и традиционният Коледен базар. Вече няколко години, той е естествен център на Коледните тържества. Концерт на деца от детските градини ще огласи базара на 11 декември от 16 часа. Тогава ще бъдат наградени участниците в конкурса за детска рисунка и коледна украса „Вълшебна Коледа”. Най-добрата рисунка ще бъде отпечатана като коледна картичка на община Свиленград.

Винарската надпревара също ще се състои на Коледния базар. Празникът на младото вино, организиран от Ротари клуб е на 22 декември от 11 часа. В него ще бъдат отличени най-хубавите домашни бели и червени вина, местна реколта 2018 година.

В духа на празника, Коледна работилница ще отвори врати в музея на 13 и 14 декември. Ученици от 5 и 6 клас ще научат как се правят коледни украси и играчки за елха от естествени материали като слама, клонки, кори на плодове и други. Какви са и каква е символиката на ястията за коледния пост и празничната трапеза на Рождество ще бъде тема на срещата с ученици в музея на 18 декември.

В Арт галерията се организира изложба на свиленградски творци. Годишното събитие е на 15 декември от 10.30 часа. 13 местни художници и дърворезбари ще представят творбите си, обединени под името „Човърканица land”. Ще бъдат изложени за продажба творби на изящните и приложни изкуства.
Тази година благотворителната кауза на Еко Коледа в село Мезек е за набиране на средства за спортни уреди и беседка. На 15 декември в центъра на селото кулинарна изложба и базар ще предлагат домашно приготвени местни традиционни ястия и деликатеси, придружени с народна музика и мезешко вино.
В НЧ „Просвета 1870” светлите празници ще бъдат отбелязани с много концерти – фолклорен концерт на 17 декември от 18 часа, Коледа с „Приятели” е наречена изявата на известната свиленградска вокална група на 19 декември от 18 часа, а на 21 декември от 18 часа е коледният концерт „Зимна приказка” на Хорова школа „Свиленград”.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...