Със светването на елхата започна Коледната програма на Свиленград

0

С празнични фойерверки бяха запалени светлините на елхата в Свиленград. По традиция коледното дърво е разположено в центъра на града, до пощата. Преди това за децата там се игра спектакълът „Веселата Коледа на една сърдита леличка”. Малчуганите се забавляваха с въпроси на Дядо Коледа, а най-активните получиха лакомства.

Започна и традиционният Коледен базар. Вече няколко години, той е естествен център на Коледните тържества. Концерт на деца от детските градини ще огласи базара на 11 декември от 16 часа. Тогава ще бъдат наградени участниците в конкурса за детска рисунка и коледна украса „Вълшебна Коледа”. Най-добрата рисунка ще бъде отпечатана като коледна картичка на община Свиленград.

Винарската надпревара също ще се състои на Коледния базар. Празникът на младото вино, организиран от Ротари клуб е на 22 декември от 11 часа. В него ще бъдат отличени най-хубавите домашни бели и червени вина, местна реколта 2018 година.

В духа на празника, Коледна работилница ще отвори врати в музея на 13 и 14 декември. Ученици от 5 и 6 клас ще научат как се правят коледни украси и играчки за елха от естествени материали като слама, клонки, кори на плодове и други. Какви са и каква е символиката на ястията за коледния пост и празничната трапеза на Рождество ще бъде тема на срещата с ученици в музея на 18 декември.

В Арт галерията се организира изложба на свиленградски творци. Годишното събитие е на 15 декември от 10.30 часа. 13 местни художници и дърворезбари ще представят творбите си, обединени под името „Човърканица land”. Ще бъдат изложени за продажба творби на изящните и приложни изкуства.
Тази година благотворителната кауза на Еко Коледа в село Мезек е за набиране на средства за спортни уреди и беседка. На 15 декември в центъра на селото кулинарна изложба и базар ще предлагат домашно приготвени местни традиционни ястия и деликатеси, придружени с народна музика и мезешко вино.
В НЧ „Просвета 1870” светлите празници ще бъдат отбелязани с много концерти – фолклорен концерт на 17 декември от 18 часа, Коледа с „Приятели” е наречена изявата на известната свиленградска вокална група на 19 декември от 18 часа, а на 21 декември от 18 часа е коледният концерт „Зимна приказка” на Хорова школа „Свиленград”.

Previous articleНов магазин за месо отвори „Бурденис-93” в Свиленград
Next articleНово разписание на влакове и градски автобуси от 9 декември

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...