Съдът остави в ареста 18 мигранти от бунта в Харманли

0

Мигрантите, обвинени за бунта в бежанския лагер в Харманли, поискаха от съда да ги пусне на свобода. Магистратите обаче освободиха от ареста само трима непълнолетни афганистанци от общо 18-те задържани за размириците преди седмица. Тримата младежи ще бъдат върнати обратно в лагера в Харманли. Двама от тях ще бъдат под надзора на инспектор от Детска педагогическа стая. Останалите 15 задържани остават в ареста, предаде бТВ.

Всички задържани за бунта твърдят, че са невинни и че са стачкували, но не били агресивни. За всички обвинени, навършили пълнолетие, съдът постанови постоянен арест с мотива, че нямат постоянен адрес извън лагера в Харманли и могат да се укрият. Само трима от групата обаче се връщат в бежанския център. Сред тях и едно 13-годишно момче от Афганистан.

„Баща му е в Афганистан, той е сам тук, с негов братовчед, който след събитията е преместен във Военна рампа”, обясни служебният защитник Галина Славова. Момчето е без законен настойник и няма никой до себе си. „В момента на задържането му беше бос и твърдеше, че от два дни не е ял”, обясни адвокатката му.

Другите двама непълнолетни също се връщат в лагера в Харманли, но под надзора на инспектор от Детска педагогическа стая. Разследването срещу тях продължава, а статутите им са под въпрос.

Пред затвора някои от задържаните предпочетоха обратен билет за родината си. До приключване на разследването и произнасянето на присъдата обаче групата остава у нас.

Междувременно днес от МВР съобщиха, че първите 50 нелегални мигранти от Афганистан у нас ще бъдат експулсирани скоро в страната си. По думите на вътрешния министър в оставка Румяна Бъчварова около 300 афганистанци са поискали да се приберат в родината.

 

Previous articleАпелативният съд пусна задържаните митничари и граничари
Next articleВ Свиленград запалиха светлините на елхата

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...