Съдът остави в ареста 18 мигранти от бунта в Харманли

0

Мигрантите, обвинени за бунта в бежанския лагер в Харманли, поискаха от съда да ги пусне на свобода. Магистратите обаче освободиха от ареста само трима непълнолетни афганистанци от общо 18-те задържани за размириците преди седмица. Тримата младежи ще бъдат върнати обратно в лагера в Харманли. Двама от тях ще бъдат под надзора на инспектор от Детска педагогическа стая. Останалите 15 задържани остават в ареста, предаде бТВ.

Всички задържани за бунта твърдят, че са невинни и че са стачкували, но не били агресивни. За всички обвинени, навършили пълнолетие, съдът постанови постоянен арест с мотива, че нямат постоянен адрес извън лагера в Харманли и могат да се укрият. Само трима от групата обаче се връщат в бежанския център. Сред тях и едно 13-годишно момче от Афганистан.

„Баща му е в Афганистан, той е сам тук, с негов братовчед, който след събитията е преместен във Военна рампа”, обясни служебният защитник Галина Славова. Момчето е без законен настойник и няма никой до себе си. „В момента на задържането му беше бос и твърдеше, че от два дни не е ял”, обясни адвокатката му.

Другите двама непълнолетни също се връщат в лагера в Харманли, но под надзора на инспектор от Детска педагогическа стая. Разследването срещу тях продължава, а статутите им са под въпрос.

Пред затвора някои от задържаните предпочетоха обратен билет за родината си. До приключване на разследването и произнасянето на присъдата обаче групата остава у нас.

Междувременно днес от МВР съобщиха, че първите 50 нелегални мигранти от Афганистан у нас ще бъдат експулсирани скоро в страната си. По думите на вътрешния министър в оставка Румяна Бъчварова около 300 афганистанци са поискали да се приберат в родината.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...