Жандармерия подсилва охраната на българо-турската граница

0

Два дни след като на българо-турската граница беше изпратена армия, днес пристигнаха жандармерия и полиция. С 4 специализирани автомобила 20 жандармеристи и 7 полицйски коли с 15 униформени ще подпомогнат охраната на браздата при Капитан Андреево от днес. На пункта бе и началникът на „Гранична полиция“ главен комисар Антонио Ангелов.

Целта на командироването на допълнителни сили на границата е превенция на нелегалния миграционен поток в страната. Преди няколко дни започна същинският строеж на оградата по границата, след като близо 10 км от пътя покрай нея беше трасиран.

Вече пети ден хиляди бежанци се намират в района на Одрин, в импровизирани лагери. Желанието им е да пресекат турско-гръцката граница, за да продължат пътя си към Западна Европа. Още преди ден валията на Одрин – Дурсун Али Шахин успокои, че потокът от нелегални емигранти ще заобиколи страната ни. Все пак през последното денонощие на границата ни са върнати 300 мигранти, а задържаните са 21. Цифрите показват, че през последното денонощие има драстичен спад на емигрантския натиск по българо-турската граница в сравнение с предходния ден.

Властите съобщиха, че във всеки момент по зелена граница са разположени над 100 униформени, а с камерите по браздата се засича приближаването на групи от бежанци от километри. Повечето от тях избягват регистрация в България.

Въпреки сравнително спокойната ситуация у нас, свиленградчани се притесняват, че стотици бежанци могат да пресекат границата наведнъж. Масово хората твърдят, че нямат нищо против прокудените от войната в Сирия, но се опасяват, че повечето от тях са икономически емигранти. В импровизираното ни допитване, повечето от анкетираните заявиха, че страната ни трябва да приеме само толкова, колкото може, без да се интересува от желанието на останалите европейски страни за разпределяне на бежанците. Тъй като вече станало ясно, че масово държавите-членки затварят границите си пред проблема.

Към момента няма сирийски бежанци на турско-българската граница. Обстановката в Одрин през изминалите часове със сирийските бежанци е спокойна, въпреки че близо 2000 от тях прекараха нощта под открито небе на магистралата за Истанбул, съобщи БНР.

Това създаде проблем и трафикът се осъществяваше само в едно от платната. Сред мигрантите имаше деца, жени, възрастни хора и инвалиди в колички. Турската жандармерия и полиция успя да им попречи преди това да стигнат до Одрин, откъдето да се насочат към границите на ЕС с Гърция и България.

Кметът на Одрин Реджеп Дюркан нареди на общинските власти да отворят вратите на залата за борби, където да бъдат настанени сирийските бежанци, които пък поискаха от своя страна среща с турския премиер Ахмет Давутоглу с молба да отвори границата с Гърция.

В Созопол премиерът Бойко Борисов заяви: „България е затворила границата за нелегални имигранти. Всеки, който иска да премине по начин, установен от закона, ще бъде пропускан, иначе – не. Строителството на огради по границите няма да реши проблема с бежанците, а провокира само агресия“.

Previous articleНевена и Герасим Дишлиеви представиха „Куфарът на брат ми” в Свиленград
Next articleУчителка и политолог в един разговор за ромите и стойността на образованието

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...