Лиляна Павлова откри магистрална отсечка до Капитан Андреево

0

Дясното платно на магистрала Марица от Свиленград до Капитан Андреево беше официално открито днес. Отсечката е дълга 9 км и в нея бяха инвестирани 35 млн. лв., заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която връчи разрешението за ползване на шефа на Агенция Пътна инфраструктура инж. Лазар Лазаров. Средствата за изграждането на участъка са от републиканския бюджет.

На България й трябваха 35 години, за да си завърши дясното платно на отсечката. Надявам се това да е краят и на прехода, който олицетворява това строителство, каза министър Павлова, преди да лисне менчето с вода по пътя и по него да тръгнат първите превозни средства.

С въпросната отсечка и въведеното в експлоатация дясно платно общата дължина на изцяло готовата магистрала е 80 км. Изцяло завършеният магистрален път е от Димитровград до ГКПП „Капитан Андреево“. Последният участък от „Марица” – отсечката от Димитровград до връзката с магистрала „Тракия” ще е готов до първи октомври, увери Лиляна Павлова. Общата дължина на магистрала Марица е 117 км.

Водосвет за здраве и безаварийно пътуване по новата отсечка отслужиха отец Константин и новият свещеник в Свиленград отец Александър. На церемонията присъстваха кмета на Свиленград инж. Георги Манолов, областният управител Добри Беливанов, както и участници в първата копка на магистралата от 1979 година.

Спазени са всички изисквания за безопасност, монтирани са еластични мантинели и дано да няма инциденти, каза строителният министър.

В новия участък има 6 селскостопански подлеза, 2 надлеза и мост над река Канаклийка. Пътни съоръжения осигуряват безконфликтното пресичане на АМ „Марица“ с пътя Свиленград – Пъстрогор и с пътя Свиленград – Левка.

850 млн. лв. са необходими за укрепване на свлачищата в страна, които са вече над 2000, каза още министър Павлова. Тя допълни, че Министерството и Пътната агенция, както и общините, са бенефициенти на Оперативна програма „Околна среда”, чрез която ще разчитат на инвестиции за дълготрайни мерки за укрепването им.

Старият път за Капитан Андреево, който беше затворен за движение след свличане на земна маса, ще бъде рекултивиран, заяви инж. Лазар Лазаров в отговор на въпрос на svilengrad24.info.  Мeрки за възстановяване на пътното платно ще бъдат предприети до края на лятото, съобщи той.

Ние ще възстановим пътя, ще има проходимост, но сериозно укрепване, на този етап не може да се предприеме. То ще струва милиони, а в момента има други приоритетни участъци, заяви той.

Previous articleУволняват служител на ДАИ заради подкуп в „синьо“ /обновена/
Next articleТалантлива футболистка заби 4 гола на турнир във Франция

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...