Уволняват служител на ДАИ заради подкуп в „синьо“ /обновена/

0

Корумпиран служител на Автомобилната инспекция е бил заснет от турски шофьор как иска подкуп. Видеото е качено на 31 май в страница на турските превозвачи в социалната мрежа, в която те споделят горчив опит по родните пътища.

Записът е от камера, монтирана на предното стъкло на камиона. Видеото показва проверка на превозни средства в близост до пункт Капитан Андреево. След близо минута инспекторът тръгва и към камиона, шофиран от Дуран Джейхан.

Българският инспектор приближава към кабината и започва да говори с него. Тогава излиза от кадър и в записа се чуват само гласовете на двамата.

Шофьор: Какво искаш, пари ли да ти дам?

Инспектор: Кво искаш, контрол ли да ти правя?

Шофьор: Кач евро? (Колко евро)

След това става ясно, че червената банкнота е малко, а инспекторът търси синя, т.е. 20 евро.

С разпространението на клипа, бурно споделян в социалната мрежа, се търси и реакция от Автомобилната инспекция, каквато до ранния следобед не беше официално известна.

Пред Блиц неофициално служител от бившата ДАИ казва, че човекът от видеото се казва Петър, че от доста време срещу него има оплаквания и затова ръководството е взело решение да го премести в друг район. Служителят предполага, че това видео е устроено на Петър нарочно, защото той от доста време е изнудвал тираджии и, че най-вероятно сега ще бъде уволнен. По-късно стана ясно, че Петър е от Свиленград. И тези дни е преместен от службата в Хасково в тази в Стара Загора.

Малко по-късно, в специално разпространено съобщение до медиите, от Министерството на транспорта заявават, че инспекторът е уволнен заради нерегламентираните действия, които е извършил на магистрала Марица. В понеделник вечерта, въпросният видеозапис е бил изпратен и до Автомобилната инспекция, откъдето предприели съответните мерки.

Снощи, по Нова телевизия, в разговор по телефона, Петър Василев беше категоричен, че записът е манипулиран. „Вижда се как аз се приближавам до камиона. Но после се чува друг глас-не моя. Това е манипулиран запис и аз ще си потърся правата в съда за да го докажа“ категоричен е младия мъж. Според него се атакуват млади служители,незавъртени в порочния кръг на ДАИ, защото са най-удобни мишени за атака-нямат протекции и гръб.

Временно отстранени от дейност са екипите от област Хасково, отговяращи за пътния контрол. Назначена е проверка.

Прессъобщението от Министерството на транспорта

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Цветелин Цветанов освободи днес инспектора, който беше уличен да извършва нерегламентирани действия при пътен контрол на АМ „Марица“.

До това се стигна след като понеделник вечерта в ИА „Автомобилна администрация“ е постъпил сигнал, придружен с видео запис, от който е видно, че инспекторът от областен отдел „Автомобилна администрация“ – Хасково с инициали П.В. извършва нерегламентирани действия при проверка на товарен автомобил. При последвалата проверка е установено още, че служителят е нарушил и вътрешните правила за контролната дейност, според които всичките проверки на пътя трябва да се извършват в обхвата на камерите за видеонаблюдение, монтирана в служебните автомобили на агенцията.

Назначена е и проверка в областния отдел „Автомобилна администрация“ в Хасково, като всички служители, отговарящи за пътния контрол са временно отстранени от тази дейност до приключването на проверката, като на тяхно място са осигурени други екипи.

От близо месец в ИА „Автомобилна администрация“ се разработва план за превенция срещу корупцията. След този случай министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди работата по плана да се ускори и да му бъде предоставен до края на другата седмица.

Ръководството на ИА „Автомобилна администрация“ ще разчита и в бъдеще на сигнали за нередности и нерегламентирани действия от страна на нейни служители, като всеки един случай ще бъде разследван незабавно и при откриване на доказателства ще бъдат предприемани действия срещу виновните служители. Сигнали могат да бъдат подавани на телефони 0700 19 990 и 02/ 940 94 00, както и чрез електронна поща: avto_a@rta.government.bg.

Previous articleОчакват се нови проверки на Капитан Андреево заради разкрито депо за цигари
Next articleЛиляна Павлова откри магистрална отсечка до Капитан Андреево

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...