Опашки от изнервени земеделци пред поземлената комисия

0

Срокът за подаване на заявления се очаква да бъде удължен

Само няколко дни, преди да приключи подаването на заявления за директни плащания за 2015 година, едва една трета от земеделските стопани в община Свиленград са успели да подадат документите си. На 15 май е крайният срок, след който до 9 юни, за всеки пропуснат ден ще се отнема по 1% от субсидията.

Между 40-50 души чакаха днес на опашка пред общинската земеделска служба с надежда да минат днес, но такава почти никой нямаше. Някои от стопаните чакат там от неделя, а няколко от тях дори са пренощували в колите си, за да пазят ред.

„От 11.30 часа в неделя съм тук. Спя в колата. Още не ми е дошъл реда“, разказва един от  земеделците, но не иска да бъде сниман.

Цял ден звъня по телефоните, за да попитам къде е проблемът, казва друг млад земеделски производител. От държавен фонд Земеделие ме препращат към Разплащателна агенция, от там ми дават друг телефон, тъй като те не отговаряли за това. Вече не мога да си спомня с кого говорих последно и от коя служба е. Въпросът е един. Защо тяхната система не работи? На опашката се коментира, че основен проблем е вписването на правните основания за ползване на земята – договори за наем, нотариални актове и др. документи за ползване, задължителни за изплащането на субсидии. Документите трябва да бъдат описани в специализиран софтуерен продукт, създаден от Министерството на земеделието и храните. От друга страна често възниквали и технически неизправности и несъвършенства на софтуера. Системата се претоварвала, тъй като след 16.00 часа обработването тръгвало по-бързо. Така на ден минавали едва по няколко души.

Снощи от земеделската служба работиха до 23.00 часа, извънредно, каза един от земеделците. Ето, днес преди обяд влезе един човек, има четири имота – четири правни основания. 4 часа не е излязъл!

Това е подигравка с хората, тука сред нас няма едри земеделци, повечето просто си изхранват семействата. Влизаме  от стая в стая, обясняват чакащите. На едно място едното, другото – на друго. Оказа се, че системата, с която се работи е само на един компютър!

Искаме удължаване на срока за подаване на заявленията за директно подпомагане, категорични бяха свиленградските производители.

Ситуацията се поизнерви и заради съмнение, че някой от чакащите е сигнализирал за проблема на медиите, обвинявайки служителите на общинската служба „Земеделие“. Последва оживена дискусия в коридора кой за какво и каква заплата взема, и защо земеделските стопани не са се запознали с новите условия, въпреки проведените кампании и оставените брошури с пълни указания. Срокът за подаване на правните основания бил достатъчно дълъг, а регистрирането им едновременно с очертаването допълнително забавяло работата. Отделно парцелите в нашия район са малки, което затруднявало ползвателите да предоставят необходимите документи. А всяко несъответствие връщало системата от начало. Голяма част от стопаните не били наясно и какви възможности за директни плащания има, което още бавело подаването на заявления.

Материята е тежка и трудна, признаха и земеделците. Работим извънредно и на пълен капацитет, каза Стефка Ковачева от областната дирекция Земеделие, към която ни препрати шефката на тукашната служба Светлина Георгиева. Двама души имало командировани от Хасково, единият от тях отговарял само за тютюнопроизводителите. И други служители от областната служба по земеделие били разпръснати да помагат по различни общини.

Страстите се поуспокоиха, след като стана ясно, че срокът за подаване на заявленията се очаква да бъда удължен. До кога обаче не е известно, поне докато министерски съвет не вземе решение.

Хората обаче бяха категорични, че бумащината, с която земеделците трябва да се занимават е огромна. И се чудят защо е необходимо цялата сага по подаването на заявления да се повтаря всяка година, а не само при промяна на обстоятелствата.

Previous articleИзраелски митничари посетиха пункт Капитан Андреево
Next articleНощта на музеите в Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...