Удължиха с две седмици срока за подаване на заявления за директни плащания

0

Удължиха с две седмици срока за подаване на заявленията за директни плащания. Кампанията ще продължи до 29 май, съобщиха от Министерството на земеделието.

Обявената първоначално дата беше 15 май. Земеделски стопани от цялата страна обаче, включително и от Свиленград, се оплакаха, че няма да могат да подадат документите си в срок. Три дни преди изтичането му, едва една трета от местните земеделци успяха да минат през общинска служба „Земеделие“. Пред сградата на поземлената комисия се извиха опашки от чакащи, а едва по няколко души на ден успяваха да подадат заявленията си. Основното притеснение беше, че след регламентирания период, всички без подадени заявления подлежат на санкции. По 1% от размера на субсидията за всеки просрочен ден до 9 юни.

Като основен проблем в тази кампания земеделците посочиха въведените от тази година правни основания за обработване на земята, задължителни за получаване на директните плащания. Забавянето според тях било предизвикано и от несъвършенства в софтуера на програмата.

Самата Европейска комисия даде възможност за удължаване на сроковете с до месец и агроведомството разработи три варианта за подаването на документите, от които фермерите да изберат предпочитаният от тях срок.

Така след консултации с бранша е решено без санкция да се подават заявления до 29 май, включително. За внесени документи след тази дата до 23 юни, земеделските стопани също ще могат да кандидатстват за субсидии, но за всеки ден закъснение размерът на директните плащания за съответния фермер ще бъде намалявани с 1 процент за всеки просрочен ден.

В резултат от промяната на сроковете за Кампания 2015 се променят и периодите на задържане на животните по схемите за обвързана подкрепа за животни (80 дни – от 24 юни до 11 септември 2015 г.), а по схемата за преходна национална помощ за овце и кози (100 дни – от 24 юни до 1 октомври 2015 г.). Кандидатите по схемата за преходна национална помощ за говеда (необвързана с производството) следва да отглеждат поне 70% от референтния брой животни в стопанството си към последния ден за подаване на заявления  – 23 юни 2015 година.

Решението на МЗХ засяга всички схеми за директни плащания и преходна национална помощ, както и мерките по Програмите за развитие на селските райони (ПРСР 2007-2013 г. и ПРСР 2014-2020 г.), за които се кандидатства с единното заявление за подпомагане, подавано по реда на Наредба № 5 от 27 февруари 2009 година. С взетото решение се удължават и сроковете за извършването на редакции в подадени вече заявления, в това число добавяне на схеми, мерки, парцели или животни, което ще става до 15 юни 2015 година.

Previous articleОтбелязваме Европейския ден на Натура 2000 в арт галерията
Next articleСъдът остави четиримата митничари в ареста

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...