Нощта на музеите в Свиленград

0

До полунощ посетители ще могат да гледат филми, презентации, обичаи и експозиции

И Свиленград се включва в Нощта на музеите на 16 май. Съботният ден и съботната вечер, до полунощ, вратите на музея в града ще бъдат отворени и ще приемат безплатно посетители. Подготвена е и богата програма, като почти на всеки час или два, ще следва ново събитие.

В 10.30 часа музеят ще покаже обичаят, изпълняван за летния празник на пчеларите  „Прокопий Пчелар“.  Той е съхранен в автентичния му вид от самодейците от село Райкова могила и съдържа характерни само за нашия край елементи. В 12.30 часа ще могат да се чуят народни песни, изпълнени от свиленградски ученици. Презентацията „По пътя на хляба“ е предвидена за 14.30, а в 16.30 обичаите, съпровождащи жътвата ще представят самодейци от читалището в кв. Капитан Петко войвода. Посетителите ще могат да видят и експозицията, посветена на хляба, изложена в една от залите на музея. Над 400 ученици са посетили музея в рамките на месец, за да я разгледат.

В 19.30 часа ще бъде прожектиран филмът „Приключението Свиленград“ на популярния журналист Георги Тошев. Час по-рано желаещите ще могат да се запознаят с недвижимото ни културно наследство в подготвена презентация. В 20.30 часа самодейци от граничното село Капитан Андреево ще представят коледни песни от Тракия. За финал на нощта на музеите е прожекцията в 22.30 часа на филма „Прелет над Сакар“ – за биоразнообразието и културно-историческото наследство в Сакарския край.

Подготвили сме за всекиго по нещо, опитали сме се да съчетаем програмата за разнообразен кръг от хора с различни интереси, каза директорът на Историческия музей в Свиленград – Елена Митева. Ще работим през целия ден, а вечерта – до полунощ, допълни тя.

Освен специално подготвената програма, посетителите в Нощта на музеите, ще могат да разгледат и постоянните експозиции в къщата на Цукровски. Въпреки малката експозиционна площ, на втория етаж, могат да се видят запазени от миналото дрехи от коприна, предмети и снимки, обединени под надслов „Копринения град“, специално подготвен кът „Град на бежанци“, кът за Балканската война, друг за фотографското дело, както и археологическа експозиция на предмети, открити в нашия регион.

Previous articleОпашки от изнервени земеделци пред поземлената комисия
Next articleНова порция арести и претърсвания заради цигарената контрабанда

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...