Нощта на музеите в Свиленград

0

До полунощ посетители ще могат да гледат филми, презентации, обичаи и експозиции

И Свиленград се включва в Нощта на музеите на 16 май. Съботният ден и съботната вечер, до полунощ, вратите на музея в града ще бъдат отворени и ще приемат безплатно посетители. Подготвена е и богата програма, като почти на всеки час или два, ще следва ново събитие.

В 10.30 часа музеят ще покаже обичаят, изпълняван за летния празник на пчеларите  „Прокопий Пчелар“.  Той е съхранен в автентичния му вид от самодейците от село Райкова могила и съдържа характерни само за нашия край елементи. В 12.30 часа ще могат да се чуят народни песни, изпълнени от свиленградски ученици. Презентацията „По пътя на хляба“ е предвидена за 14.30, а в 16.30 обичаите, съпровождащи жътвата ще представят самодейци от читалището в кв. Капитан Петко войвода. Посетителите ще могат да видят и експозицията, посветена на хляба, изложена в една от залите на музея. Над 400 ученици са посетили музея в рамките на месец, за да я разгледат.

В 19.30 часа ще бъде прожектиран филмът „Приключението Свиленград“ на популярния журналист Георги Тошев. Час по-рано желаещите ще могат да се запознаят с недвижимото ни културно наследство в подготвена презентация. В 20.30 часа самодейци от граничното село Капитан Андреево ще представят коледни песни от Тракия. За финал на нощта на музеите е прожекцията в 22.30 часа на филма „Прелет над Сакар“ – за биоразнообразието и културно-историческото наследство в Сакарския край.

Подготвили сме за всекиго по нещо, опитали сме се да съчетаем програмата за разнообразен кръг от хора с различни интереси, каза директорът на Историческия музей в Свиленград – Елена Митева. Ще работим през целия ден, а вечерта – до полунощ, допълни тя.

Освен специално подготвената програма, посетителите в Нощта на музеите, ще могат да разгледат и постоянните експозиции в къщата на Цукровски. Въпреки малката експозиционна площ, на втория етаж, могат да се видят запазени от миналото дрехи от коприна, предмети и снимки, обединени под надслов „Копринения град“, специално подготвен кът „Град на бежанци“, кът за Балканската война, друг за фотографското дело, както и археологическа експозиция на предмети, открити в нашия регион.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...