Първият българин на Джирото стана почетен гражданин на Свиленград

8

Николай Михайлов: Това е най-хубавият медал, който съм получавал

Николай Михайлов стана най-младият почетен гражданин на Свиленград. Снощи заместник-кметът Мария Костадинова и председателят на общинският съвет Георги Еленков връчиха официално званието на 27-годишния ни колоездач за особени заслуги в спорта, след единодушно подкрепено решение на общинския парламент. Церемонията в ритуалната зала на общината по традиция се извършва за празника на града – 5 октомври.

Ники стана първият българин, участник във втората най-силна колоездачна обиколка във света – Обиколката на Италия. Едно събитие със 106 годишна история. И с това прослави родния град и родината си. Той не просто записа името си в исторята на спорта. Той записа голям  успех за България. 21 място в 14-ия етап – индивидуално бягане по часовник, както и 33 и 36 място в два от най-тежките планински етапи на надпреварата.

Днес се чувствам все едно съм спечелил състезание, каза Николай пред присъстващите. Това е най-хубавият медал, който получавам, призна той.

Преди връчването на почетния знак, бяха изброени постиженията на Николай. Многобройните купи и медали на състезателя, тръгнал от колоездачния клуб на Свиленград, бяха подредени на голяма маса в единия край на препълнената с хора зала. Родителите му Милко Михайлов и Атанаска Михайлова се просълзиха, слушайки и преживявайки отново историята на неговото израстване като състезател до историческото за страната ни участие в Джирото и обяването му за колоездач номер едно на България.

Това е звание, което почита хората, които сами са си го извоювали, каза на Николай временно изпълняващата длъжността кмет на община Свиленград Мария Костадинова. За това звание не стоят напудрени думи, самозванство или фалшиви дела. Стоят талант, труд и голям характер. Ние сме особено щастливи, че на твоята крехка възраст ти си извоюва званието. Със завидната спортна биография, която имаш. Пожелавам ти да продължиш да пишеш една дълга спортна биография и биография на щастлив човек.

Ти си човекът, който ще дава пример как трябва да растат младите, как да се борят в живота, поздрави състезателят ни и председателят на общинския съвет Георги Еленков. Ти показа, че има един българин, който може да развее българския флаг на Джиро Италия. Всички  свиленградчани, цяла България беше с тебе. Пожелавам ти да развееш жълтата фланелка на Тур дьо Франс. Бъде здрав, бъди силен, прославяй Свиленград и прославяй България!

На церемонията присъстваха много хора – от колездачния клуб в Свиленград, председателя на Българската федерацията по колоездене, приятели на Николай, началната му учителка Мария Савова, Павлин и Костадин Паришеви, двамата кандидати за кметове Георги Манолов и Иван Андреев със съпругите си. Андреев прочете поздравителен адрес до Николай Михайлов от заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Николай показа, че иска да работи, каза първият му треньор Христо Георгиев. С много от колегите сме коментирали дали треньорът прави състезателя или обратното – състезателят прави треньора. Ние с него съчетахме нещата. И така намерихме правилния път. Нито ти, Николай, си ме направил треньор, нито аз тебе голям състезател. Гордея се, че ми се падна такова хубаво момче, каза Христо Георгиев.

Като част от церемонията Николай Михайлов написа свое послание в книгата на почетните граждани на Свиленград: Не е важно откъде тръгваш, важно е къде искаш да стигнеш. Ще продължавам да прославям страната и града ни. Аз съм горд свиленградчанин!

Много се вълнувам. Това за мен е голям ден, каза Николай Михайлов. Благодаря ви, че дойдохте да ме уважите. Днес се чувствам все едно съм спечелил състезание. Това е най-хубавият медал, който получавам. Искам да ви поздравя за празника на града. И да си пожелаем да продължаваме да се държим всички заедно и да се борим с трудностите.

Искам да благодаря на много хора. На първия ми отбор – Граничар Свиленгард, в който постъпих като малък. На първия ми треньор Христо Георгиев, който наистина ме научи как да падам от колелото и как да ставам след това. На него дължа първите си стъпки. Искам да благодаря на президента на клуба тогава – Павлин Паришев, на Костадин Паришев. Помогнаха ми много в първите ми стъпки в колоезденето. На кмета Манолов. Благодарение на всички тях успях да изляза от страната, да ида в Европа, продължи Николай.

Видях днес тук първата си учителка Мария Савова. Благодаря ви, че ме научихте да чета и пиша. Това не е никак малко. Искам да благодаря на директорката на професионалната гимназия, където учих – Христина Милушва и на учителите си. Може да не съм бил най-добрият ученик, но се радвам, че те ми влизаха в положение и можех да отсъствам за състезанията. Благодаря и на семейството си. Те са винаги с мен, всеки ден. Преди всяко състезание се чуваме. На майка ми. Благодаря й, че въпреки че е учителка, ме остави да се развивам в спорта. На баща ми, който искаше да стана футболист. И аз играх футбол, но за малко. На баба ми, че прави най-хубавите ястия на света, на дядо ми, че съм взел неговото име.

На треньора ми Христо Зайков, който ме изгради професионално и ме направи състезателят, който съм в момента. Имам силна връзка с него. Вълнувам се. За пръв път говоря пред толкова много хора. Искам да благодаря на Георги Еленков и Иван Андреев, за това, че дадоха идеята да бъде поставен като почетен гражданин на Свиленград. Няма да забравя, когато Еленков ми изпрати съобщение с химна на България, което много ме мотивира на състезанието. Да благодаря на приятелите си. Заради всички вас станах човекът, който съм, ще продължавам да прославям града.

Previous articleПостановката „Похвално слово за българката“ за 70 години на Ивайло Балабанов
Next articleПрокуратурата разследва ученик за каналджийство

8 COMMENTS

  1. Ама вие наистина нищо не разбирате.Не Иван Андреев и Еленков са го избрали а са го предложили в общински съвет и съветниците са го гласували.Това е.И момчето за това им благодари щот ако не са го били предложили нямаше да го изберат.И стига сте злословили вече.

  2. За нищо не ставате!!! Не превръщайте във фарс наградата на Николай!!! Не политизирайте нещата! Какъв е Еленков или пък Иван Андреев да решават кой ще бъде Почетен граждани на Свиленград и кой няма да бъде! Стига фукни и изхвърляния!!! Николай си е заслужил наградата, а на останалите двама е по-добре да говорят след 25 октомври! Тогава ще е ясно кой, кого!!!

  3. Ясно е че нито един от вас не познава Николай толкова добре че да знае за общото му с Цветанов – приятелството и за това е напълно естествено да го поздрави лично в такъв момент.Ние приятелите му го знаем,а вие НЕприятелите си пишете колкото си искате.

  4. Питах нещо за Цв. Цв, не ми обяснявай колко са големи глашатаите ти. Или е по-лесно да бягаш от неудобните въпроси, както правят самите те?

  5. Момчето е успяло, въпреки майка му която няма как да успее с тия двамата заплашвачи Мъдреца и ЛюбимчанЕца

  6. ami to ne samo imeto ti i ti samia niamash znachenie taka li ne moja da kajesh neshto hubavo a vednaga nameri kusur da kritikuvash taka postypvat nerealiziranite hora v jivota tova gi pravi zlobni i zavistlivi kym uspelite a vsichki imena v tvoito izkazvane sa na uspeli hora

  7. Лесно е да се скриеш под анонимността.Ясно е,че си много некомпетентен щом задаваш такива тъпи въпроси.Андреев и Еленков имат най-голямата заслуга това да се случи,защото по тяхното предложение това момче днес е почетен гражданин.А управниците на града се притесниха да не направят грешка ако го изберат че бил още много млад за такова звание.А това че Цветанов го поздравява е ясно защо стига да си малко по-просветен.

  8. Kaĸвo oбщo имa Цвeтaн Цвeтaнoв cъc cпopтa или ĸoлoeздeнeтo, чe пpaщa пoздpaви нa Hиĸoлaй Mиxaйлoв „личнo“? Πopeдния cмeшeн и eвтин ΠP нa Aндpeeв и Eлeнĸoв. Зaщo нaмecвaтe иcтинcĸитe тaлaнти зa личнa изгoдa?

    Явнo в Любимeц тoлĸoвa cи мoгaт… Cмeнeтe cи „ΠP“-a пoнe дa нe излaгaтe нaиcтинa тaлaнтливoтo мoмчe…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...