Фондация „Башклисе“ организира екскурзия за потомци на бежанци от Беломорието

0

Фондация „Башклисе” Свиленград с председател Ирина Симеонова организира екскурзия до Букурещ. В пътуването бяха предвидени посещения и на няколко обекта в североизточната част на България.

В столицата на Румъния – Букурещ, башклисенци посетиха етнографския парк „Музей на селото”. В него видяха колекция от 50 сгради, между които колиби, сламени къщи, мелници, дървени църкви и др. от почти всички краища на Румъния, както и различни експонати на облекла, килими,  обзавеждане на къщи, многообразие на изделия от фондан.

Групата разгледа сградата на Парламента, Триумфалната арка, Площадът на революцията, Националния музей на изкуствата и др. Особен интерес предизвика румънската Патриаршия и църквата  на светеца, покровител на града Димитър Бесарбовски, в която са изложени и мощите му.

В България башклисенци разгледаха различни забележителности. Сред тях етнографския музей на дунавския риболов и лодкарство в град Тутракан, открит през 1974 г., както и единствено запазената от  османската епоха крепост „Маджиди табия” край Силистра. С голям интерес бе разгледан Природонаучния музей при резерват „Сребърна”. Край езерото прелитат, зимуват и мътят около 150 вида птици, а във водните площи растат редки и застрашени  растения. С бинокли и далекогледи наблюдаваха на живо разположилите се в тръстиките и папратите на езерото пеликани, патици, гъски и лебеди. Пред сградата на музея потомците на бежанските българи от Беломорието си направиха снимка.

Клара Методиева

Previous article„Европа на колела“ пресича три граници за 13-ти път
Next articleНаградиха победителите от международния турнир по тенис

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...