Фондация „Башклисе“ организира екскурзия за потомци на бежанци от Беломорието

0

Фондация „Башклисе” Свиленград с председател Ирина Симеонова организира екскурзия до Букурещ. В пътуването бяха предвидени посещения и на няколко обекта в североизточната част на България.

В столицата на Румъния – Букурещ, башклисенци посетиха етнографския парк „Музей на селото”. В него видяха колекция от 50 сгради, между които колиби, сламени къщи, мелници, дървени църкви и др. от почти всички краища на Румъния, както и различни експонати на облекла, килими,  обзавеждане на къщи, многообразие на изделия от фондан.

Групата разгледа сградата на Парламента, Триумфалната арка, Площадът на революцията, Националния музей на изкуствата и др. Особен интерес предизвика румънската Патриаршия и църквата  на светеца, покровител на града Димитър Бесарбовски, в която са изложени и мощите му.

В България башклисенци разгледаха различни забележителности. Сред тях етнографския музей на дунавския риболов и лодкарство в град Тутракан, открит през 1974 г., както и единствено запазената от  османската епоха крепост „Маджиди табия” край Силистра. С голям интерес бе разгледан Природонаучния музей при резерват „Сребърна”. Край езерото прелитат, зимуват и мътят около 150 вида птици, а във водните площи растат редки и застрашени  растения. С бинокли и далекогледи наблюдаваха на живо разположилите се в тръстиките и папратите на езерото пеликани, патици, гъски и лебеди. Пред сградата на музея потомците на бежанските българи от Беломорието си направиха снимка.

Клара Методиева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...