Борисов реже лентата на Транзитния център утре

0

Бойко Борисов и Цветан Цветанов ще открият Транзитният център за бежанци край свиленградското село Пъстрогор утре. В центъра, с капацитет 300 души, ще бъдат настанявани чужди граждани, търсещи закрила, влезли в страната ни през Капитан Андреево. Демонстрация по процедурата ще бъде направена утре по време на официалното откриване от 13.00 часа.

В центъра ще се провежда регистрация, настаняване, медицинско изследване, производство за определяне на държавата, компетентна да разглежда молбите за предоставяне на статут и ускорено производство. Тук ще се преценява основателността на молбите за бежански статут.

Сградата, чието откриване беше отлагано неколкократно, е снабдена с общо перално помещение с 10 перални машини за индивидуално пране и сушилни, общ кухненски блок и медицински кабинет. Има оборудвана и голяма мултифункционална зала с обособени места за отдих и културни развлечения, информационен център, интернет клуб, клуб на жената, стая за деца и библиотека. В двора са изградени спортно игрище и детска площадка.

Първият транзитен център в страната е изграден със средства по Програма ФАР на ЕС и от Републиканския бюджет. Сградата при Капитан Андреево е издигната на най-важната входна граница в страната, през която влиза основният имиграционен поток. Това дава възможност на бежанците за достъп до международна закрила още с влизането им в страната.

Тази важна придобивка за България е свързана както с националната сигурност, така и с ангажиментите на нашата държава към ЕС във връзка с присъединяването й към Шенгенското пространство и с изпълнение на стандартите в областта на международната закрила, въведени от Европейското законодателство, съобщават от Агенцията за бежанците.

Previous articleЯсен и Христо трети на WEBLOZ
Next articleРушнаха митницата за рушвети

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...