Борисов реже лентата на Транзитния център утре

0

Бойко Борисов и Цветан Цветанов ще открият Транзитният център за бежанци край свиленградското село Пъстрогор утре. В центъра, с капацитет 300 души, ще бъдат настанявани чужди граждани, търсещи закрила, влезли в страната ни през Капитан Андреево. Демонстрация по процедурата ще бъде направена утре по време на официалното откриване от 13.00 часа.

В центъра ще се провежда регистрация, настаняване, медицинско изследване, производство за определяне на държавата, компетентна да разглежда молбите за предоставяне на статут и ускорено производство. Тук ще се преценява основателността на молбите за бежански статут.

Сградата, чието откриване беше отлагано неколкократно, е снабдена с общо перално помещение с 10 перални машини за индивидуално пране и сушилни, общ кухненски блок и медицински кабинет. Има оборудвана и голяма мултифункционална зала с обособени места за отдих и културни развлечения, информационен център, интернет клуб, клуб на жената, стая за деца и библиотека. В двора са изградени спортно игрище и детска площадка.

Първият транзитен център в страната е изграден със средства по Програма ФАР на ЕС и от Републиканския бюджет. Сградата при Капитан Андреево е издигната на най-важната входна граница в страната, през която влиза основният имиграционен поток. Това дава възможност на бежанците за достъп до международна закрила още с влизането им в страната.

Тази важна придобивка за България е свързана както с националната сигурност, така и с ангажиментите на нашата държава към ЕС във връзка с присъединяването й към Шенгенското пространство и с изпълнение на стандартите в областта на международната закрила, въведени от Европейското законодателство, съобщават от Агенцията за бежанците.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...