Ясен и Христо трети на WEBLOZ

0

Двама ученици от ОУ „Иван Вазов” се класираха на трето място в националното състезание за интернет програмиране и уеб дизайн WEBLOZ”12. Шестокласникът Ясен Георгиев и седмокласникът Христо Димитров влязоха в престижната тройка в категорията Интернет програмиране (5-8 клас). Ясен беше и най-малкият участник в състезанието, което събра в гр. Лозница, област Разград, близо 76 ученици със сериозни познания в сферата на компютрите.

Идеята за участие в състезанието идва спонтанно, въпреки че проектът се разработва целенасочено от доста време с помощта на преподавателя от ОУ „Иван Вазов” Нели Апостолова. Проектът, с който учениците се включват се казва mSchool – Система за управление на съдържанието. Целта му е да помогне на училищата да си създадат лесно и бързо уеб сайт. Първоначалната идея е това да бъде електронен дневник, но по-късно тя е преработена, за да отговори на критериите за участие. Журито е дало на нашите момчета и ценни съвета за доразвиване на системата.

Наградите в компютърното състезание са парична награда, мобилен апарат, 1 година безплатен хостинг и домейн, талон за 70% отстъпка за суперхостинг, тениски, химикалки и др., които двамата ученици са получили. Наградният фонд на националния конкурс е 3 хил. лв.

На победителите на WEBLOZ ’12 от голямата възрастова група се признават оценките за вход в три университета – „Висше Училище Международен Колеж“, Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” и Русенския университет “Ангел Кънчев”. По време на състезанието са били раздадени и 5 стипендии за прием в международен колеж на стойност между 4 000 и 8 000 евро за бакалавърските програми на Cardiff Metropolitan University в България. (за целия период на следване – 3 години). Както svilengrad24 вече писа, Ясен и Христо са автори и на българският вариант на Фейсбук. Създадената от тях социална мрежа Share-IT продължава да набира популярност. След третото място в WEBLOZ ’12, сега те са изцяло посветени на първоначалната идея за създаването на електронен дневник, в който могат да се пишат и предават домашни работи, лични съобщения и т.н.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...