Ясен и Христо трети на WEBLOZ

0

Двама ученици от ОУ „Иван Вазов” се класираха на трето място в националното състезание за интернет програмиране и уеб дизайн WEBLOZ”12. Шестокласникът Ясен Георгиев и седмокласникът Христо Димитров влязоха в престижната тройка в категорията Интернет програмиране (5-8 клас). Ясен беше и най-малкият участник в състезанието, което събра в гр. Лозница, област Разград, близо 76 ученици със сериозни познания в сферата на компютрите.

Идеята за участие в състезанието идва спонтанно, въпреки че проектът се разработва целенасочено от доста време с помощта на преподавателя от ОУ „Иван Вазов” Нели Апостолова. Проектът, с който учениците се включват се казва mSchool – Система за управление на съдържанието. Целта му е да помогне на училищата да си създадат лесно и бързо уеб сайт. Първоначалната идея е това да бъде електронен дневник, но по-късно тя е преработена, за да отговори на критериите за участие. Журито е дало на нашите момчета и ценни съвета за доразвиване на системата.

Наградите в компютърното състезание са парична награда, мобилен апарат, 1 година безплатен хостинг и домейн, талон за 70% отстъпка за суперхостинг, тениски, химикалки и др., които двамата ученици са получили. Наградният фонд на националния конкурс е 3 хил. лв.

На победителите на WEBLOZ ’12 от голямата възрастова група се признават оценките за вход в три университета – „Висше Училище Международен Колеж“, Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” и Русенския университет “Ангел Кънчев”. По време на състезанието са били раздадени и 5 стипендии за прием в международен колеж на стойност между 4 000 и 8 000 евро за бакалавърските програми на Cardiff Metropolitan University в България. (за целия период на следване – 3 години). Както svilengrad24 вече писа, Ясен и Христо са автори и на българският вариант на Фейсбук. Създадената от тях социална мрежа Share-IT продължава да набира популярност. След третото място в WEBLOZ ’12, сега те са изцяло посветени на първоначалната идея за създаването на електронен дневник, в който могат да се пишат и предават домашни работи, лични съобщения и т.н.

Previous articleЧиталище „Искра” в с. Димитровче отбеляза 80 годишен юбилей
Next articleБорисов реже лентата на Транзитния център утре

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...