Тютюнопроизводители и животновъди протестират при Свиленград

0

Тютюнопроизводители от Свиленград, Крумовград и селища от Северна България протестират на пътя за свиленградското село Пъстрогор. Вече втори ден на мястото има струпана техника и хора, а официално протестът започна днес около 10.30 с палене на бали тютюн. За кратко беше блокиран пътят, свързващ Хасковска с Ямболска и Старозагорска област, но пътната артерия ще остане отворена за автомобили.

Организатор на протеста е Националната конфедерация на тютюнопроизводителите. Неин зам.-председател е общинският съветник от Свиленград Живко Желев, който се занимава и с производство на тютюн. По думите му през 2013 г. тютюнопроизводителите на сорта „Басми”, който е и най-разпространеният, са разделени на малки и големи по отношение на националните доплащания.

Не може аз да имам 2 тона и за 1 кг да получавам 1.54 лв, а други за същото количество да получават по 2,80 за кг, коментира Желев. Само нашата група „Басми” се дели на малки и големи, което е дискриминация, заяви още той.

На протеста присъстваха и производители от Североизточна България. Проблемът при тях са неразплатените от частният изкупвач „Михайлидис” средства. Тютюнът е предаден, но нито стотинка не е постъпила по сметките на производителите вече три месеца. По думите им, „Михайлидис” дължи около 2 млн. 200 хил. лв. на тютюнджии в цялата страна, но все още има лиценз и продължава да сключва нови договори, възмущават се производителите. Тридесет дневен е срокът, по който парите трябва да стигнат до производителите по договор, коментират още тютюнджиите. Представители на фирмата обаче не отговаряли на позвъняванията им. Част от хората имат да вземат по 4-5 хил. лв.

Без тези средства, не мога да засадя нови лехи, не мога купя найлон, не мога да работя, заяви производител. Имаме взети кредити, които не можем да плащаме.

Консултативният съвет при Министерството на земеделието, който трябва да вземе важни решения в сектора е проведен без присъствието на представител на държавен фонд Земеделие, което е незаконно, твърдят още протестиращите. В него са участвали хора без право на глас. Затова и в прочетената декларация, която ще бъде изпратена до министъра на земеделието се иска анулиране на решенията от заседанието, провело се на 28 февруари, и насрочване на ново.

Към протеста ще се включат и животновъди, и производители на плодове и зеленчуци. Сектори, в които също има натрупани проблеми.

Протестът е безсрочен, до достигане на консенсус между Министерството на земеделието и протестиращите.

Previous articleStar Wars show идва в „Тhe Place“
Next article„Рок Дог” и „Логан: Върколакът” в кино „Тракия”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...