Рушнаха митницата за рушвети

0

Над 30 души са задържани при операция „Митница”, която се проведе тази нощ на ГКПП „Капитан Андреево”. Това каза в предаването „Добро утро, България” на ТВ7 градският прокурор на София Николай Кокинов.

„Нашите скромни амбиции в началото на реализацията бяха за около десетина човека, но „уловът” надмина нашите очаквания. Досега са задържани 30 и няколко човека. Тепърва ще установяваме кой какъв е в тази престъпна схема, защо е получавал пари и прочее”, каза градският прокурор.

„В следващите 24 часа ще преценим кои лица ще получат обвинения, в какъв обемен размер, ще визуализираме размера на незаконно придобитите средства и естествено ще търсим предателите в четата, които ще ни съдействат за разкриване на престъпната схема”, уточни Кокинов.

Той обясни, че от доста време с колегите от „Вътрешна сигурност” и от ГДБОП работят по случая. „Става въпрос за класически случай на незаконно облагодетелстване от страна на митнически служители, които са пропускали определени стоки, товари, камиони и граждани срещу подкупи. Снощи пристъпихме към реализация, тъй като от предишни наши наблюдения имахме информация, че при приключване на смяната, митническите служители са събирали приходите от оборота, образно казано, от деня и са си го разпределяли по някакви си техни критерии. Снощи бяха заловени, образно казано, на калъп въпросните служители, докато разпределят купчини пари пред себе си”, разказа градският прокурор.

Операция „Митница”, която стартира късно снощи и предизвика забавяне в обработката на пътникопотока на ГКПП „Капитан Андреево” е подготвяна в продължение на повече от 3 месеца и цели пресичане на порочни практики за изнудване на преминаващите и на спедиторските фирми.

Извършва се преброяване на паричните средства, които са открити разпилени по масата и в помещението, където се е извършвало разпределението на парите. Открити са банкноти в различна валута – долари, евро, турски лири и левове. „Операцията е част от системния подход в последните три години за противодействие на подобни порочни практики”, каза министър Цветанов.

За нормалното функциониране на ГКПП Капитан Андреево тази вечер също са предприети мерки и новата смяна е влязла в изпълнение на функционалните си задължения. „Създали сме условия, за да преминават всички автомобили – и текотоварни, и тежкотоварни и да не се допускат задръствания”, каза министър Цветан Цветанов. Процесуално-следствените действия са продължили през цялата нощ, както и обиските и претърсвания на служители, на автомобили и домашни адреси.

Над 14 000 лева са били открити в главния митничар и митническия специалист на дежурната смяна по време на започналата късно снощи операция „Митница” на ГКПП „Капитан Андреево”, съобщи за Агенция „Фокус” министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Previous articleБорисов реже лентата на Транзитния център утре
Next articleОбискират митничарски къщи

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...