Разформироват Митница Свиленград?

0

Психотестове за подкупност правиха всички 270 служители на Митница Свиленград през последните три дни. Да съобщи „плачевните” резултатите дойде лично шефът на Агенцията ген. Ваньо Танов. 17% от митничарите са се провалили тотално на теста за лоялност към системата, а други 40% са правили поне 10 пъти нарушения и не биха съобщили за корупционни практики. 90% от митничарите според отговорите на теста са с „нарушена нравственост”, обясниха още психолозите.

Аз съм очаквал тези резултати, но не съм очаквал такъв висок процент на хората (бел. 40%), заяви ген. Танов. Това значи, че той може да види колегата си, че в момента взема пари – няма да му направи впечатление. Те споделят това, и смятат, че такова е обществото и че всеки малко или много краде и че това е нормално. Това е страшното.

Резултатите може и да са стряскащи за Ваньо Танов, но оказва се, след тях не могат да се предприемат конкретни мерки към провалилите се на теста митничари, тъй като текстовете в закона за държавните служители ги пазят. Склонните към корупция служители могат да си отидат при евентуално преструктуриране на митниците и преминаването на Свиленградската към Пловдив или Бургас. Това означава разформироване, което може да реши финансовия министър Симеон Дянков.

Тестовете за лоялност към системата дойдоха след операция „Митница”. На 2 май бяха арестувани и получиха обвинение 8 държавни служители от пункт Капитан Андреево, задържани със сериозна сума пари в долари, евро, левове и лири.

Аз смятам, че не може началника на смяната, за тези 12 часа със служителите да не е усетил, че се събират пари, не може началника на пункта също да не разбере, каза още Ваньо Танов.

И Димитър Костов, и Господин Господинов са понижени в ранг, но остават в системата. С последно предупреждение за уволнение е и началникът на Митница Свиленград Тодор Караиванов заради заловените с подкуп служители от началото на месеца. Въпреки че запази поста си, в рамките на година той може да изхвърчи от работа заради едно-единствено нарушение. Караиванов също е бил подложен на теста за лоялност и е показал нулев резултат по отношение на лъжа и корупция.

Приемам наказанието съвсем отговорно, като забележка към нещата, с които не съм могъл да са справя, заяви Тодор Караиванов. Постигнахме добри резултати по отношение на борба с контрабандата, но случилото се срути всички наши постижения. Разочарован съм от ситуацията и имам амбициите да стигна докрай, за да изчистим името на митницата. Бих си подал оставката, мога да го направя, да поема отговорността, но има идеи, които не съм реализирал и искам да ги реализирам.

През следващите два-три месеца резултатите от тестовете ще бъдат детайлно анализирани, за да се реши стратегията за решаването на проблемите в митницата. Според Ваньо Танов резултатите от тестовете на последно назначените митнически служители се оказали оптимистични. Проблемът обаче бил липсата на квалифицирани кадри на регионално ниво. Кандидатите не можели да покрият изискванията.

Previous articleКарета откри дефилето на абитуриентите от СОУ „Д-р Петър Берон”
Next articleБлизо 5 млн. лв. за Свиленград заради наводнението

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...