Близо 5 млн. лв. за Свиленград заради наводнението

0

Пет проекта на община Свиленград на обща стойност 4,822 млн. лв. без ДДС ще бъдат целево финансирани по европейските програми. Средствата са за ремонт и реконструкция на обекти, пострадали от наводнението през февруари.

Част от парите са предвидени за ремонт на пропадналите по време на бедствието улици в кв. Гебран и ул. Крайречна. Други близо 460 хил. лв. ще отидат за благоустрояването на Младежки парк, където се провежда традиционният есенен панаир, а над 2 млн. лв. от директно отпуснатите пари са предвидени за ремонт на пътя от Свиленград до с. Момково. Част от него беше изпълнен при реализацията на проекта „Индустриална зона”, но участък от 9 км преди и след терена на бившето селскостопанско летище остана неотремонтиран. За ремонт с европейските пари е предвиден и моста на с. Момково, както и рехабилитацията на водопровода и изграждането на канализация в село Мезек.

В началото на месеца проектите бяха внесени в Областна управа – Хасково за първичен преглед. Преди това на изнесеното си заседание в Старозагорските минерални бани, общинските съветници дадоха зелена светлина за подаването им, а на подробно обсъждане ще бъдат подложени на следващата сесия.

Освен Свиленград, още 6 общини от областта ще получат европейско финансиране на обща стойност до 40 млн. лева без конкурентен принцип заради наводненията – Стамболово, Харманли, Минерални бани, Любимец, Симеоновград и Тополовград. Проектите са основно за възстановяване на пътна инфраструктура и канализация.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...