Внесоха обвинението срещу бившия шеф на Митница Свиленград Тодор Караиванов

0

Прокуратурата внесе в съда обвинението срещу Тодор Караиванов – бивш началник на митницата в Свиленград, за подкуп в размер на 4500 евро и 1600 лева, извършен с девет отделни деяния, както и за набавяне на противозаконна облага в размер на 10 000 евро, използвайки служебното си положение.

Всичко това станало в периода от октомври 2014 г. до 28 януари миналата година, когато всъщност екс началникът беше арестуван зрелищно при нощна спец операция, провела се при вече бившето Териториално митническо управление в Свиленград.

Подкупите Караиванов е искал и е получавал от представители на спедиторски и транспортни фирми, за да не разпорежда проверки срещу техни товарни превози и превозни средства.

Според данните на обвинението, първоначално Тодор Караиванов разпоредил в програмата за граничен митнически контрол на пътни превозни средства да бъде заложена като сигнал една от транспортните фирми, преминаващи обичайно през „Капитан Андреево“ и друга – превозваща стоки през „Капитан Петко Войвода“. Залагането им в програмата предполагало извършването на проверки винаги, когато пътно превозно средство на тази фирма преминава през митническия пункт. При всяка проверка камионът се разтоварвал часове наред, при това за сметка на фирмата превозвач. Само за 10 дни, на основание на заложените от Караиванов сигнали в програмата, са извършени 17 митнически проверки на превозни средства на товарни автомобили, преминавали през „Капитан Андреево“, като при нито една от извършените проверки не са били констатирани допуснати нарушения на митническото законодателство от проверяваната транспортна фирма.

Представител на тази транспортна фирма, заедно с представител на българската спедиторска фирма имали разговор с Караиванов, като се интересували каква е причината да се извършват проверки на автомобилите, след като няма установени нарушения, на което Караиванов отговорил, че ще извърши проверка.

След този разговор обаче в личен разговор с представителя на спедиторската фирма Тодор Караиванов му заявил, че за да не се извършват проверки на автомобилите, трябва да му дава по 50 евро за всеки преминал през пункта товарен автомобил. Караиванов уточнил, че сума в този размер иска за всеки товарен автомобил, за който спедиторската фирма осъществява митническо оформяне и деклариране на документи. Притиснат от искането и за да не загуби клиентите си, спедиторът се съгласил и така дал 4500 евро и 1000 лева.

Подобен е случаят и с друга фирма, от която били искани по 200 лева за всеки преминал през пункта товарен автомобил.

Наред с искането и получаването на подкупи, Караиванов се възползвал от служебното си положение и по отношение на свои подчинени. Той ще отговаря пред съда и за това, че при ареста му, в шефския кабинет е открита сумата от 10 хил. евро, набавени като противозаконна облага.

Според обвинението Караиванов изнудвал за пари свои подчинени. Твърди се, на базата на свидетелски показания на четирима служители на „Капитан Андреево”, че те са предоставили 10 000 евро, за да могат да разчитат на неговата добронамереност по повод служебните им взаимоотношения.

За сумата Караиванов се мотивирал с това, че провежда срещи с високопоставени служители от Агенция Митници, а заплатата, която получава не му достига, за покриване на разходите при тези срещи.

В изпълнение на общото решение, през месец януари 2015 г. всеки от тях събрал полагащата му се част от сумата – 2 500 евро и на 28.01.2015г. един от отговорниците я занесъл на Тодор Караиванов в служебния му кабинет в сградата на Митница Свиленград.

При разследването са разпитани 55 свидетели, 7 вещи лица са изготвили експертизи, използвани са специални разузнавателни средства, съобщават от специализираната прокуратурата  „Антикорупция“. Предстои Окръжният съд в Хасково да насрочи делото за разглеждане по същество.

Припомняме, че спец операцията срещу началника на митницата шокира Свиленград. Той самият твърди през цялото време, че е жертва на икономически оператори, свързани с митнически служители, които държат контрабандни канали. След януарският арест на няколко пъти съдът отказваше на Караиванов и защитата му по-лека мярка за неотклонение. През март той беше пуснат от Апелативния съд под гаранция от 5 хил. лв.

Previous articleБез инциденти на матурите в Свиленград
Next articleВръчиха наградите за просвета

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...