Проект за над 3 млн. лв. почват в Мезек

0

Средновековен атракцион ще изгради община Свиленград и така ще привлича като магнит туристи в свиленградското село Мезек, предвижда проектът „С богатството на миналото към атрактивно бъдеще”. Още през юли се очаква да стане ясен и изпълнителят на реставрационните дейности на крепостните стени, кули и стълби, дейност, която беше частично изпълнена през 2007 г. по ФАР-ТГС България – Гърция.

Шатри, пънчета, царски стол и одежди, рицарски костюми, арбалети, средновековни оръжия, аранжирани в района на крепостта и вътре в нея, ще помогнат на посетителите да се потопят напълно в духа на епохата, обличайки се в типичните за времето облекла, опитвайки местни ястия, участвайки в различни игри и др. Два бинокъла ще бъдат монтирани на подходящи места в крепостта и ще разкриват на посетителите неповторима гледка от историческото място.

В началото на другата година се очаква да започне и ремонт на основният път, водещ до средновековната крепост. Първата велопътека в общината ни с дължина 7, 250 км ще бъде изградена от разклона Свиленград – Гърция – с. Мезек до двете културно-историческите забележителности на туристическото селище.

Част от пътя до тракийската гробница ще бъде изрисуван чрез изкуството Стрийт арт, а преносими платна, които ще отразяват епохата на траките ще подготвят туристите за изненадващата гледка, която ще се разкрие през тях.

В гробницата ще бъдат поставени холографски изображения на намерените при разкопките предмети, предимно златни и бронзови украшения. Голяма част от тях се намират в Националния Археологически институт с музей към БАН в София и не могат да бъдат видени от туристите на мястото, където са намерени. Посетителите ще могат да разгледат триизмерните им изображения, които ще бъдат в естествения размер на откритите предмети.

Информационни терминали ще бъдат монтирани в близост до тракийската гробница и wi fiинформационна система. Електронни информационни табла се предвижда да представят, и чрез графика и анимация, местните забележителности, легендите, свързани с тях, значимостта им и дори подходящото поведения в района на атракциите. Предвижда се програмите да бъдат разработени на няколко езика – български, английски, гръцки и немски.

В дейностите по проекта са включени и разработването на две възстановки, които да представят основните събития, свързани с областта около крепостта и гробницата в Мезек, случили се през Средновековието и по времето на траките. В постановките се предвижда да се включат известни български актьори, както и местни любители на театралното изкуство.

Мащабният проект, на стойност 3 142 267.50 лв. общината спечели ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г. Неговата продължителност е 24 месеца. След изпълнението на най-сериозната до момента инвестиция в туристическа дейност се очаква сериозно повишение на интереса към района ни. За период от четири години броят на туристите тук е нараснал 3,5 пъти, като 40 на сто от посетителите са чужденци. С този проект от местната власт се надяват тур-операторски фирми да включат в своите маршрути местните обекти, а заетостта и инвестициите в района да се повишат.

сн. Карти с различните атракции ще бъдат предлагани на туристите

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...