Проект за над 3 млн. лв. почват в Мезек

0

Средновековен атракцион ще изгради община Свиленград и така ще привлича като магнит туристи в свиленградското село Мезек, предвижда проектът „С богатството на миналото към атрактивно бъдеще”. Още през юли се очаква да стане ясен и изпълнителят на реставрационните дейности на крепостните стени, кули и стълби, дейност, която беше частично изпълнена през 2007 г. по ФАР-ТГС България – Гърция.

Шатри, пънчета, царски стол и одежди, рицарски костюми, арбалети, средновековни оръжия, аранжирани в района на крепостта и вътре в нея, ще помогнат на посетителите да се потопят напълно в духа на епохата, обличайки се в типичните за времето облекла, опитвайки местни ястия, участвайки в различни игри и др. Два бинокъла ще бъдат монтирани на подходящи места в крепостта и ще разкриват на посетителите неповторима гледка от историческото място.

В началото на другата година се очаква да започне и ремонт на основният път, водещ до средновековната крепост. Първата велопътека в общината ни с дължина 7, 250 км ще бъде изградена от разклона Свиленград – Гърция – с. Мезек до двете културно-историческите забележителности на туристическото селище.

Част от пътя до тракийската гробница ще бъде изрисуван чрез изкуството Стрийт арт, а преносими платна, които ще отразяват епохата на траките ще подготвят туристите за изненадващата гледка, която ще се разкрие през тях.

В гробницата ще бъдат поставени холографски изображения на намерените при разкопките предмети, предимно златни и бронзови украшения. Голяма част от тях се намират в Националния Археологически институт с музей към БАН в София и не могат да бъдат видени от туристите на мястото, където са намерени. Посетителите ще могат да разгледат триизмерните им изображения, които ще бъдат в естествения размер на откритите предмети.

Информационни терминали ще бъдат монтирани в близост до тракийската гробница и wi fiинформационна система. Електронни информационни табла се предвижда да представят, и чрез графика и анимация, местните забележителности, легендите, свързани с тях, значимостта им и дори подходящото поведения в района на атракциите. Предвижда се програмите да бъдат разработени на няколко езика – български, английски, гръцки и немски.

В дейностите по проекта са включени и разработването на две възстановки, които да представят основните събития, свързани с областта около крепостта и гробницата в Мезек, случили се през Средновековието и по времето на траките. В постановките се предвижда да се включат известни български актьори, както и местни любители на театралното изкуство.

Мащабният проект, на стойност 3 142 267.50 лв. общината спечели ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г. Неговата продължителност е 24 месеца. След изпълнението на най-сериозната до момента инвестиция в туристическа дейност се очаква сериозно повишение на интереса към района ни. За период от четири години броят на туристите тук е нараснал 3,5 пъти, като 40 на сто от посетителите са чужденци. С този проект от местната власт се надяват тур-операторски фирми да включат в своите маршрути местните обекти, а заетостта и инвестициите в района да се повишат.

сн. Карти с различните атракции ще бъдат предлагани на туристите

Previous articleБлизо 80 се борят за 4 места на митницата
Next articleПак избират председател на тракийското със скандал

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...