Пак избират председател на тракийското със скандал

0

Василка Вангелова запази поста си като председател на Тракийско дружество „Тракия” Свиленград. Това стана на драматично отчетно-изборно събрание, на което присъства и Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България, и кметът на Свиленград инж. Георги Манолов. Доста от членовете протестираха пред входовете на читалището, защото се оказа, че няма да бъдат допуснати да гласуват. Част от тях не били в списъците с платен членски внос. Пенсионерът Любчо Димитров се възмущаваше, че бил платил вноската си за 2012 г., имал покана, но го нямало в списъка и се наложи да гледа от балкона събранието, което протече и с аплодисменти, и с взаимни нападки и обвинения, и дори с демонстративното напускане на 10-15 от членовете. Членове на предишното ръководство пък твърдяха, че събранието не може да бъде делегатско и на него трябва да се отчете гласа на всички 515 тракийци по списък.

Скандалът беше очакван, след като през пролетта петима от общо деветимата представители в УС хвърлиха оставките си – Анка Атанасова, Елена Митева, Клара Методиева, Кичка Славова и Пенка Чапкънова. Копие от мотивите им беше изпратено и до Премянов. В тях членовете на ръководството изтъкват искането си за целенасочена дейност за каузата на тракийци, прозрачност и отчетност. Освен това преди близо година, от тяхна страна, е било депозирано и искане за ревизия на свиленградското дружество.

От шест години няма свикано нито едно общо събрание, а мандатът на Вангелова е за 3 години. Нямаме информация как и за какво точно са изразходвани средствата на дружеството, хората се съмняват за злоупотреби, и затова настояваме за финансова ревизия, коментираха напусналите още преди време.

На отчетно-изборното събрание, което се проведе във „фаталния” петък, 13-ти, от счетоводството на тракийското дружество представиха подробен отчет на приходите и разходите. 1 470 лв. месечно са постъпленията от наемите на помещенията, които прибират тракийци за нуждите на дейността си. Приходите са от сградата на тракийското, на пъпа на центъра, и от членският внос, който е в размер на 1 лв. годишно. Според одитора Тонка Петрова принципите на счетоводството и данъчното законодателство са спазени, а единственият недостатък е не начисляване на амортизация.

„Работила съм честно, отговорно и имам достойнството да застана пред вас”, каза Веска Вангелова пред събралите се 143 делегати, след ревизионния доклад, а Сашо Карамфилов поиска публично извинение от противниците на Вангелова.

Не може някой да постигне служебна победа. Ние сме демократична организация и нека достойните да имат право да бъдат избирани, каза Красимир Премянов, по време на дебатите по точката, в която се разглеждаше предложението за промяна в Устава. Там беше поискано въвеждането на мандатност. Това автоматично изхвърля от избора за председател Василка Вангелова, която вече има един мандат в ръководството.

Събранието е циркаджийско и манипулирано, заявиха членове на Общото събрание, след като стана ясно, че предложения за ръководство на Тракийско дружество Тракия Свиленград ще дадат само десятниците. На свое заседание те са излъчили свои предложения за ново ръководство, които внесоха за гласуване, а нови предложения за управителен орган, и най-вече за председател, не се появиха. 10-15 от членовете, които бяха несъгласни с управлението на Веска Вангелова демонстративно напуснаха залата, а председателят Иван Гриванов, съобщи, че новото ръководство е избрано „с болшинство”.

В него влизат като почетен председател кметът на Свиленград инж. Георги Манолов, който беше предложен от Красимир Премянов, председателят Веска Вангелова, Иван Гриванов, Станко Станков, Величка Рускова, Даниела Василева, Димитър Ангелов, Сашо Карамфилов и Ангел Божинов, който влезе в УС, след като Стоян Топузов се даде отвод.

Сн. Баби се жалват на Красимир Премянов от неразбориите в Тракийско дружество Тракия Свиленград�

Previous articleПроект за над 3 млн. лв. почват в Мезек
Next articleСанират поликлиниката за близо 500 хил. евро

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...