Малък цех в Мезек пакетира ядки за големи хотели

0

Панка Вангелова има цех за пакетиране на ядки в с. Мезек. Жената е с трета степен инвалидност, но успешно се справя с развитието на бизнеса си. От нейните бадеми, лешници, фъстък, шам фъстък и индийско кашу хапват клиентите, освен на големите казина в Свиленград, и в Кемпински Зографски. Заради отбраната клиентела по-скъпите ядки са и по-търсени.

Цехът на Панка е направен по проект по европейските социални програми за хора с увреждания. Стойността му е 15 хил. лв. Част от бадемите са от собствен масив, която се намира в с. Младиново. Панка и семейството й отглеждат 15 дка от скъпата ядка.

Член съм на една федерация на работодателите на специализирани предприятия, обяснява Панка Вангелова. Там много ми помагат. Помогнаха ми при разработването на проекта, а сега работим за разширяването на цеха.

Месечно малкият цех в с. Мезек пакетира близо половин тон от екологичните ядки. Те пристигат печени от друг цех, разказва още Панка.

Имам пакетираща машина. Засега в цеха работи само един инвалид, но се надявам да наема още двама. Ще разширим бизнеса и с био земеделие, планираме засаждане на още бадеми, споделя още тя.

Вторият проект, чиято подготовка върви в момента е на стойност 90 хил. лв. Част от средствата ще отидат за машина за чупене на ядките.

Това е ново, защото в Южна България няма такава машина. Само още една в Нова Загора.

Панка твърди, че предлага високо качество и екологично производство, въпреки че е малка фирма. Според нея хората не трябва да се обезкуражават, а да кандидатстват по европейските програми.

Бих ги посъветвала всички, да участва по европейските програми, категорична е тя. Това е сериозен начин за разработването на собствен бизнес. Това са свежите пари, които могат да подпомогнат хората и да бъдат полезни на себе си.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...