Малък цех в Мезек пакетира ядки за големи хотели

0

Панка Вангелова има цех за пакетиране на ядки в с. Мезек. Жената е с трета степен инвалидност, но успешно се справя с развитието на бизнеса си. От нейните бадеми, лешници, фъстък, шам фъстък и индийско кашу хапват клиентите, освен на големите казина в Свиленград, и в Кемпински Зографски. Заради отбраната клиентела по-скъпите ядки са и по-търсени.

Цехът на Панка е направен по проект по европейските социални програми за хора с увреждания. Стойността му е 15 хил. лв. Част от бадемите са от собствен масив, която се намира в с. Младиново. Панка и семейството й отглеждат 15 дка от скъпата ядка.

Член съм на една федерация на работодателите на специализирани предприятия, обяснява Панка Вангелова. Там много ми помагат. Помогнаха ми при разработването на проекта, а сега работим за разширяването на цеха.

Месечно малкият цех в с. Мезек пакетира близо половин тон от екологичните ядки. Те пристигат печени от друг цех, разказва още Панка.

Имам пакетираща машина. Засега в цеха работи само един инвалид, но се надявам да наема още двама. Ще разширим бизнеса и с био земеделие, планираме засаждане на още бадеми, споделя още тя.

Вторият проект, чиято подготовка върви в момента е на стойност 90 хил. лв. Част от средствата ще отидат за машина за чупене на ядките.

Това е ново, защото в Южна България няма такава машина. Само още една в Нова Загора.

Панка твърди, че предлага високо качество и екологично производство, въпреки че е малка фирма. Според нея хората не трябва да се обезкуражават, а да кандидатстват по европейските програми.

Бих ги посъветвала всички, да участва по европейските програми, категорична е тя. Това е сериозен начин за разработването на собствен бизнес. Това са свежите пари, които могат да подпомогнат хората и да бъдат полезни на себе си.

Previous articleИзложба, посветена на рода Разбойникови, откриха в музея
Next articleКолоездачът Дамян Костадинов спаси кръста

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...