Колоездачът Дамян Костадинов спаси кръста

0

18-годишният колоездач Дамян Костадинов спаси кръста, хвърлен от старозагорският митрополит Галактион. 11 души скочиха в студените води на Марица на 11-ата година, откакто бе възстановена традицията за Богоявление в Свиленград. Миналата година за него се бориха 9 смелчаци. Според народното поверие този, който спаси кръста ще бъде здрав и честит през цялата година.

„Надявам се тази година да е успешна и благодатна за мен, каза Дамян, който за пръв път е сред мераклиите дошли да скочат в Марица на Йордановден. Водата беше студена, пък и имах сериозна конкуренция, разказа Дамян, който в спортната си биография има куп медали от републикански първенства, а в момента се състезава с фланелката на КК на Троян.

Сред претендентите със сериозна заявка да стигне пръв до кръста беше граничният полицай Христо Малянов, който миналата година го спаси.

Стотици свиленградчани се бяха стекли по брега на реката и на стария мост, за да видят традиционния за Йордановден ритуал. Той започна с празнична литургия в църквата „Св. Троица”, а малко преди обед литийното шествие пристигна до бреговете на р. Марица.

На днешния 6 януари имен ден ще отбележат 96 Йордановци и 91 Йорданки в Свиленград. Повод да почерпят и да съберат приятели имат още онези, които носят имената Божан, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa.

Previous articleМалък цех в Мезек пакетира ядки за големи хотели
Next articleОчакват 15% ръст в цената на земеделската земя

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...