Изложба, посветена на рода Разбойникови, откриха в музея

0

Изложба, посветена на рода Разбойникови, беше подредена в музея в Свиленград. Това е една от емблематичните фамилии, изиграли сериозна роля в развитието на града ни. Сред тях има свещеници, бивши кметове, историци, доктори и хайдути. От хайдутлука на един от тях, Стратия, роден в харманлийското село Доситеево, идва и фамилията Разбойникови, чийто родоначалник е поп Васил през 1700 г. След обезглавяването на Стратия родът се премества в Мустафа паша.

Заради огромната роля, която е изиграл този род в историята на Свиленград, хората трябва да ги познават, откри изложбата директорът на общинския музей Елена Митева.

През тази година се навършват 200 години от рождението на поп Анастас хаджи Станков Разбойников. Навършват се още 160 години от рождението на Спас поп Анастасов Разбойников, който става първи кмет на Свиленград, след освобождението от турско робство. В изложбата е показано и копие от протокола, обявяващ преименуването на града от Мустафа паша по време на неговото управление. През тази година се отбелязват и 130 години от рождението на Анастас Спасов Разбойников, която е автор на близо 180 труда, сред които и книга за разорението на Западна Тракия.

Анастас Разбойников и Спас Разбойников пишат и популярната и доскоро единствена историческа книга за града ни „Миналото на Свиленград до 1912 г.”

В музея може да се види и част от родословното дърво на големия род, а от там обещаха да го допълнят и с помощта на свиленградчани, за да се открият наши съвременници – наследници на Разбойникови.

Previous articleТри фирми поискаха боклука на Свиленград. Волф – не
Next articleМалък цех в Мезек пакетира ядки за големи хотели

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...