В Чернодъб зарязаха за Трифон Зарезан

0

Зарязване на лозята организираха за Трифон Зарезан край свиленградското село Чернодъб. Близо 200 човека уважиха тържеството на семейство Бееви за традиционния празник на лозарите на китния лозов масив. Сред гостите бяха кметът на Свиленград, инж. Георги Манолов, консулът на България в Одрин и др.

Събрали сме се тук, за да спазим една древна традиция, каза Кольо Беев. Тя възпитава във вярата и дава надежда за благоденствие.

Един от най-крупните производители на грозде в региона заряза първата лозова пръчка, а след него с приятната задача се зае и кметът Манолов. По традиция лозите бяха напоени с донесеното вино.

Молитва за добра есенна реколта прочете епископ Инокентий, който е главен викарен епископ на Старозагорския митрополит Галактион.

“Отношенията между хората трябва да се крепят на вътрешния ни мир, на честното и благородно държание между човеците”, каза Инокентий.

По традиция след зарязването беше организирана почерпка. Самодейци от читалището в Свиленград завиха кръшно хоро край накладения огън в подножието на масива.

На 14 февруари по стар стил се отбелязва Трифон Зарезан. Въпреки че в някои области го празнуват на първи февруари, традицията в Свиленградско продължава да се спазва в много села, тъкмо по това време.

Previous articleПротест срещу високите сметки за ток и в Свиленград
Next articleМитничари подозират нова чистка заради лоши оценки

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...