За Трифон Зарезан: В Димитровче зарязаха и избраха цар на лозята

1

С ритуално зарязване на лозята отбелязаха в Димитровче празника Трифон Зарезан. Първи лозова пръчка в поддържаните масиви край селото отряза „царят на лозята” – Георги Вълчев. След това свещеният ритуал за берекет изпълниха и официалните гости – кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев и народният представител инж. Никола Динков.

Над 200 души се събраха в свиленградското село, за да отбележат подобаващо Деня на свети Трифон. Събитието уважи и управителят на МБАЛ Свиленград д-р Димитър Ермов. За доброто настроение на гостите се погрижи оркестър „Марица“ Асеновград с ръководител Хари Асенов.

Плодородна година и успешна реализация на продукцията пожела на събиралите се гости и лозари символичният домакин на събитието Георги Вълчев, преди да разчупи питата, с която бе избран новият цар на лозята. От осемте достойни кандидати, парата се падна на един от най-едрите гроздопроизводители в селото – 50-годишният Стефан Стефанов, който поведе Трифоновското хоро. Стефанов отглежда близо 150 дка винени сортове грозде.

Стефан Стефанов стана цар на лозята в Димитровче. Снимка: Иван Ставрев

Истинска сензация предизвика резултатът от конкурса за домашно червено вино, който журираха „на тъмно“ братята – експерти на „Катаржина“ – Иван и Свилен Кисьови. От 12-те проби от домашния еликсир, първите три места спечелиха трите червени вина на Георги Шидеров – мерло, сира и пино ноар. Семейството му отглежда близо 120 дка лозя в района на Димитровче и още 150 в района на Орешец. Георги Шидеров разказа, че майсторските вина са дело на сина му – Атанас, и сподели, че семейството кандидатства по европейска програма за изграждането на винарна в село Димитровче. На особен интерес се радвало и произведеното от тях качествено розе.

И трите вина на Георги Шидеров бяха високо оценени от журито. снимка: Иван Ставрев

Ако проектът се реализира, това ще бъде четвъртата винарска изба в селото. Първата – „Димитровче“, започна да функционира преди около три години. Почти пред завършване е винарната на Джемперлиев, на друг етап е изграждането на трета. Така е на път да се сбъдне амбицията на селото да се превърне във винена дестинация.

Previous articleСвиленградчанин с отворено писмо до Валери Симеонов
Next articleЗрелостници с отлични оценки от Националното състезание по БЕЛ

1 COMMENT

  1. 200 човека пиха и нямаше Един Катаджия който да провери тези които се прибират към града ,ха ха ха

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...