За Трифон Зарезан: В Димитровче зарязаха и избраха цар на лозята

1

С ритуално зарязване на лозята отбелязаха в Димитровче празника Трифон Зарезан. Първи лозова пръчка в поддържаните масиви край селото отряза „царят на лозята” – Георги Вълчев. След това свещеният ритуал за берекет изпълниха и официалните гости – кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев и народният представител инж. Никола Динков.

Над 200 души се събраха в свиленградското село, за да отбележат подобаващо Деня на свети Трифон. Събитието уважи и управителят на МБАЛ Свиленград д-р Димитър Ермов. За доброто настроение на гостите се погрижи оркестър „Марица“ Асеновград с ръководител Хари Асенов.

Плодородна година и успешна реализация на продукцията пожела на събиралите се гости и лозари символичният домакин на събитието Георги Вълчев, преди да разчупи питата, с която бе избран новият цар на лозята. От осемте достойни кандидати, парата се падна на един от най-едрите гроздопроизводители в селото – 50-годишният Стефан Стефанов, който поведе Трифоновското хоро. Стефанов отглежда близо 150 дка винени сортове грозде.

Стефан Стефанов стана цар на лозята в Димитровче. Снимка: Иван Ставрев

Истинска сензация предизвика резултатът от конкурса за домашно червено вино, който журираха „на тъмно“ братята – експерти на „Катаржина“ – Иван и Свилен Кисьови. От 12-те проби от домашния еликсир, първите три места спечелиха трите червени вина на Георги Шидеров – мерло, сира и пино ноар. Семейството му отглежда близо 120 дка лозя в района на Димитровче и още 150 в района на Орешец. Георги Шидеров разказа, че майсторските вина са дело на сина му – Атанас, и сподели, че семейството кандидатства по европейска програма за изграждането на винарна в село Димитровче. На особен интерес се радвало и произведеното от тях качествено розе.

И трите вина на Георги Шидеров бяха високо оценени от журито. снимка: Иван Ставрев

Ако проектът се реализира, това ще бъде четвъртата винарска изба в селото. Първата – „Димитровче“, започна да функционира преди около три години. Почти пред завършване е винарната на Джемперлиев, на друг етап е изграждането на трета. Така е на път да се сбъдне амбицията на селото да се превърне във винена дестинация.

1 COMMENT

  1. 200 човека пиха и нямаше Един Катаджия който да провери тези които се прибират към града ,ха ха ха

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...