Мана плъзна по лозята

0

Земеделци: Ако и през август е дъждовно, може да обявим нулева година

От 30% до 100% са пораженията върху лозята в Свиленградско заради обилните валежи, оплакаха се производители. Някои от стопаните въобще няма да имат реколта заради „нападението” на мана и брашнеста мана. Ако и през август времето се задържи такова, има опасност от обявяване на нулева година, прогнозират стопани.

Масивите бяха поразени от заразата, която се разпространява след обилни валежи и последващи слънчеви дни. Пръскането за някои лозари беше невъзможно, тъй като поне три дни, след дъждовете, не можаха да влязат в масивите си. Времето е достатъчно, за да се развие болестта по лозята и да унищожи реколтата. Там, където има силна растителна защита, може да се очаква добив, обясни Петър Глушков. Другаде, ще има загуби и лоша реколта, допълни и Марин Беев. Сега още е рано да се коментира, но ако и през август времето се задържи такова, може да се стигне до обявяване на нулева година, заяви гроздопроизводителят с около 1000 дка лозови насаждения в Чернодъб.

Цената на останалото хубаво грозде ще се вдигне, прогнозираха още земеделците. Очаква се цената на по-качественото да надхвърли лев за килограм, при максимум от 40-50 ст. миналата година. В потвърждение на прогнозите, софиянци са капарирали мерло на 1,20 за кг от района на с. Димитровче.

Друга година сме пръскали не повече от три-четири пъти, а сега вече шести път пръскаме. Сигурно ще продължаваме, за да спасим реколтата, казаха и лозари от с. Сива река.

Над 11 хил. декара лозови масиви има в Свиленградско. Най-големият производител на грозде и вино в региона ни – „Катаржина” използва за пръскането на близо 4 хил. дка засаждения авиационна техника.

Освен по-мащабните производители в рекламирания като винарски край на Свиленград, почти всяко домакинство си има лозе.

Previous articleРусев, Лилянов и Стайков на конкурса за митнически шеф
Next articleВалери Стайков поема митницата за постоянно?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...