Мана плъзна по лозята

0

Земеделци: Ако и през август е дъждовно, може да обявим нулева година

От 30% до 100% са пораженията върху лозята в Свиленградско заради обилните валежи, оплакаха се производители. Някои от стопаните въобще няма да имат реколта заради „нападението” на мана и брашнеста мана. Ако и през август времето се задържи такова, има опасност от обявяване на нулева година, прогнозират стопани.

Масивите бяха поразени от заразата, която се разпространява след обилни валежи и последващи слънчеви дни. Пръскането за някои лозари беше невъзможно, тъй като поне три дни, след дъждовете, не можаха да влязат в масивите си. Времето е достатъчно, за да се развие болестта по лозята и да унищожи реколтата. Там, където има силна растителна защита, може да се очаква добив, обясни Петър Глушков. Другаде, ще има загуби и лоша реколта, допълни и Марин Беев. Сега още е рано да се коментира, но ако и през август времето се задържи такова, може да се стигне до обявяване на нулева година, заяви гроздопроизводителят с около 1000 дка лозови насаждения в Чернодъб.

Цената на останалото хубаво грозде ще се вдигне, прогнозираха още земеделците. Очаква се цената на по-качественото да надхвърли лев за килограм, при максимум от 40-50 ст. миналата година. В потвърждение на прогнозите, софиянци са капарирали мерло на 1,20 за кг от района на с. Димитровче.

Друга година сме пръскали не повече от три-четири пъти, а сега вече шести път пръскаме. Сигурно ще продължаваме, за да спасим реколтата, казаха и лозари от с. Сива река.

Над 11 хил. декара лозови масиви има в Свиленградско. Най-големият производител на грозде и вино в региона ни – „Катаржина” използва за пръскането на близо 4 хил. дка засаждения авиационна техника.

Освен по-мащабните производители в рекламирания като винарски край на Свиленград, почти всяко домакинство си има лозе.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...