Археолози търсят край границата древни предмети

0

Край с. Капитан Андреево живели най-ранните земеделци и скотовъди в Европа

От началото на месец април ще продължи археологическото проучване на праисторическо ямно светилище край с. Кап. Андреево. През 2012 г. там бяха открити 217 находки: кремъчни оръдия от късния неолит, различни видове стъргалки, пробои и др., вероятно изработвани на място, различни каменни оръдия, оръдия на труда от кост и рог, керамични предмети. До разкопките през 2006 г. подобни обекти са били непознато явление по българските земи, а светилище с такива големи размери се разкрива за първи път. Това определя и голямото научно значение на този обект, съобщи проф. дин Васил Николов.

Ще заработят 2 екипа от 24 археолози под ръководството на проф. Николов и гл.ас.д-р Виктория Петрова от Археологическия институт при БАН. За да приключи работата в рамките на 3 месеца, предстои да бъдат назначени още 98 работници от общините Свиленград и Любимец.

Проф. Николов очаква само този обект да даде много интересна информация за т.нар. духовен живот на най-ранните земеделци и скотовъди на Европейския континент, които населяват земите на днешна България. След натрупания опит от 2006 г. учените се надяват по един достатъчно прецизен начин да извлекат информация за обредите на древните хора и какво ги е довело до река Марица, където да извършват в специално изкопани ями последователни обреди, посветени може би на Богинята-майка или на други образи от техния пантеон. Всички те са свързани с идеята за природния кръговрат и плодородието и с осигуряването на живота на общността всяка година. „След няколко месеца ще можем да ви кажем много интересни факти за живота от VI-то хилядолетие пр. Хр. от Мраморно море до Средиземноморието, още повече че на турска земя досега няма подобни проучвания, каза проф. Николов. Според него това археологическо наследство може да се използва за нуждите на културния туризъм: „С тези находки от това праисторическо къснонеолитно светилище би могло да се представи материалната култура на древните хора по начин, който да бъде атрактивен за туристическия поток. Покрай града минават стотици хора и това трябва да бъде използвано.“

Previous articleПоклон в деня на национален траур. Нов протест в събота
Next articleНазначиха временен шеф на ИАРА-Хасково

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...