Магистрала под магистралата откриха археолози

0

„Магистрала под магистралата” откриха археолозите от екипа на проф. Васил Николов. Разкопките текат вече три месеца при последните 450 м преди граничния пункт „Капитан Андреево”. Освен древният път „Виа Диагоналис” научните работници са открили и праисторическо светилище от края на V и началото на VІ век преди Христа. Намерени са и артефакти от средната бронзова епоха, ранната и късната желязна епоха, тракийски обредни ями и от средновековието. В някои от ямите са открити и човешки останки, които най-вероятно са от жертвоприношение. Сред тях и скелет на дете.

Изровена е сграда в центъра на праисторическото светилище, а целият комплекс е ограден с два паралелни рова с диаметър около километър. Счита се, че рововете ограничават най-сакралната част от светилището, което се проучва на площ от 25 дка. Комплексът няма аналогии в Югоизточна Европа и е сериозен принос към познанието за първата европейска цивилизация, процъфтявала по днешните български земи и Северна Гърция. Според археолозите, устроеното по този начин светилище говори за първите земеделци на Стария континент. Теза, наложена в последните 20 години в литературата. Представеният „умален модел на света”, с цялата обредна постановка, говори за възприемането на хоризонта и света като кръг, за разлика от номадите.

В местността „Хауза” има още следи от „Виа Диагоналис” в безпрецедентен размер. Древният римски път, свързващ Средна Европа с Константинопол тук е покрит с речен чакъл и се среща с широчина от около 18 м, като досега срещаната е 6-8 м. В дължина са проучени 130 м.

В разкопките са ангажирани голям екип на Националния археологически институт и музей към БАН, археолози и студенти от почти цялата страна и десетки свиленградчани.

Въпреки че откритието ще бъде покрито с асфалт, научните работници се надяват част от широко известния в древността път, да остане разкрита и запазена като туристическа атракция покрай новата магистрала. От екипа на проф. Николов са направили искане до Министерството на културата разкопките да бъдат продължени още поне месец. Това ще забави строежа на „Марица” в последния й участък.

Ценните находки ще бъдат пренесени, а откритите артефакти ще бъдат предоставени на историческия музей в Свиленград.

Previous article„Мерцедес” се преобърна в лозя края магистрала „Марица”
Next articleУникален атракцион в Мезек отвори врати за туристи

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...