Еко Коледа събра 1100 лв. за Мезек

0

1100 лв. бяха събрани на коледния еко базар в с. Мезек от продажбата на домашно произведени кулинарни изкушения, месни деликатеси и сувенири. Второто издание на Еко Коледа събра официални гости, мезечани и приятели на селото, които почти изкупиха приготвените от жените в селото и изложени на щандовете вкусотии – точени баници, содени питки, ритуални хлябове, сладкиши, сирене, извара, печени ядки, сушени плодове. Предложени за продажба бяха още домашно плетени терлици, бутикови вина, еко чанти, шалове и знамена.

Събраните средства ще бъдат използвани за обновяване автентичния вид на колоните на входа на селото. Благородната идея е на сдружение „Мезек”, които са и организатори на Еко Коледа 2013.

15 домашни вина бяха включени в конкурса „Мезешко лудо вино”, а най-качествените от тях получиха награди и признанието на жури от специалисти – доказани местни производители на ароматната напитка. За победител беше обявено виното на Добри Милчев.

Празникът, организиран от сдружение „Мезек” и с подкрепата на община Свиленград, премина под звуците на фолклорна музика. Гостите поздравиха коледарска група към НЧ „Просвета 1870”, гайдарят Емил Благоев, седемгодишният тъпанджия Христо Колев и жените от фолклорната група към НЧ „Изгрев 1921” с. Мезек, с типични за този край песни.

От сдружението благодариха на всички мезечани, които се включиха в благотворителното събитие като приготвиха вкусотиите, на дарителите и гостите.�

Previous articleС 10, вместо с 20 на сто скачат данъците след нова година
Next articleРекорден брой вина в надпревара за най-добро. Бурето-купа за Джемпарлиев

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...