Еко Коледа събра 1100 лв. за Мезек

0

1100 лв. бяха събрани на коледния еко базар в с. Мезек от продажбата на домашно произведени кулинарни изкушения, месни деликатеси и сувенири. Второто издание на Еко Коледа събра официални гости, мезечани и приятели на селото, които почти изкупиха приготвените от жените в селото и изложени на щандовете вкусотии – точени баници, содени питки, ритуални хлябове, сладкиши, сирене, извара, печени ядки, сушени плодове. Предложени за продажба бяха още домашно плетени терлици, бутикови вина, еко чанти, шалове и знамена.

Събраните средства ще бъдат използвани за обновяване автентичния вид на колоните на входа на селото. Благородната идея е на сдружение „Мезек”, които са и организатори на Еко Коледа 2013.

15 домашни вина бяха включени в конкурса „Мезешко лудо вино”, а най-качествените от тях получиха награди и признанието на жури от специалисти – доказани местни производители на ароматната напитка. За победител беше обявено виното на Добри Милчев.

Празникът, организиран от сдружение „Мезек” и с подкрепата на община Свиленград, премина под звуците на фолклорна музика. Гостите поздравиха коледарска група към НЧ „Просвета 1870”, гайдарят Емил Благоев, седемгодишният тъпанджия Христо Колев и жените от фолклорната група към НЧ „Изгрев 1921” с. Мезек, с типични за този край песни.

От сдружението благодариха на всички мезечани, които се включиха в благотворителното събитие като приготвиха вкусотиите, на дарителите и гостите.�

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...