С 10, вместо с 20 на сто скачат данъците след нова година

0

Най-масовата такса, плащана от всички свиленградчани, такса „Битови отпадъци” ще скочи от следващата година, както се очакваше. Повишението обаче е с 10%, а не както се планираше с 20 на сто. Решението взеха общинските съветници на последното си за тази година заседание. С приблизително толкова ще скочи и данъкът върху леките автомобили, предвижда промяната. При детските градини и детските ясли ще има повишение само на твърдата такса. Купонът за млечната кухня скача от 0.75 лв. на 1.00 лв.

Явно дебатите в комисиите са били сериозни, тъй като в някои от тях гласовете на местните депутати не са били достатъчни, за да се излъчи становище относно предложението на общинската администрация някои от най-масовите данъци да се повишат.

Вместо 3 промила, такса смет през 2014 ще стане 2,75 промила. Сега в града се плаща 2,5 промила, но таксата не покривала стойността на услугата, а едно домакинство плащало три до четири пъти по-малко от реалната цена на услугата, показват разчетите. Разбираме мотивите, свързани с увеличението на разходито по депонирането на отпадъците в Харманли от следващата година. В настоящата ситуация на криза обаче, трябва да се намерят оптималните размери на таксата, касаеща всички граждани, коментира от името на групата на ГЕРБ адв. Таня Коларова. Разликата може да се компенсира като се увеличи събираемостта и се съберат вземанията, допълни предложението тя.

Не беше прието обаче предложението на Христо Щерев от БСП, който заяви, че в такъв случай и цената на един контейнер за фирмите трябва да бъде коригирана и да поскъпне с 10, а не с 20 на сто. Годишната такса в тези случаи ще бъде 900 лв. за контейнер в града, вместо досегашните 780 лв., а по селата – 780 лв., вместо досегашните 650 лв. При заявка на кофа за смет от по-малките фирми таксата за боклук скача от 250 на 300 лв.

Повече от очакваното скача данъка за придобиване на имущество – с 3 на сто, вместо предложените 2,5%. Завишава се и данъкът върху автобусите, плавателните и въздухоплавателните средства.

Едно от най-коментираните предложения беше завишението на храноденът при децата от градините и яслите. Повече от половината от разходите се поемат от общината, която през тази година е субсидирала с над 80 хил. лв. детските заведения.

Местният парламент обаче се обедини около идеята промяна да има само при твърдата такса, а храноденът да продължи да се калкулира, както досега. Така завишението ще бъде съответно с 2 лв. при 3 и 4-годишните (досега се плащаше 35 лв. при пълна посещаемост) и с 1 лв. при яслените групи.

Непроменени остават таксите при 5 и 6-годишните, каквото беше и първоначалното предложение на администрацията. При тях посещението е задължително и няма твърда такса.

Previous articleСлед три години: Обвинени за подкуп митничари
Next articleЕко Коледа събра 1100 лв. за Мезек

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...