Рекорден брой вина в надпревара за най-добро. Бурето-купа за Джемпарлиев

0

Виното на Димитър Джемпарлиев бе обявено за номер едно на тазгодишния „Празник на виното”. Наградата връчи председателят на дегустаторското жури – Иван Андреев. Джемпарлиев не успя да дойде лично, но семейството му вкупом помогна за пренасаянето на голямото буре.

Втора награда и наградата за „Най-млад винопроизводител” отиде при 30-годишният Антон Тодоров, който участва за пръв път във винената надпревара. Третото място в престижния форум грабна Иван Добрев. На четвърто и пето място по вкусови качества бяха подредени вината на Христо Вангелов и Димитър Делибозов.

Рекорден брой – 44 червени и 12 бели вина се надпреварваха за призовите места, а журито от дегустатори повече от два часа опитваха и коментираха домашно направените напитки. Сред белите вина, като най-добро беше отличено виното на Александър Христов.

Празникът на домашното вино се провежда за 11-ти пореден път, в навечерието на коледните празници.

В първите години имаше малко вина и повечето бяха мътни или доста кисели на вкус, коментира Иван Андреев. Сега вината са много по-хубави и е доста трудно да се определи най-доброто. Лече си, че хората са вложили душата, любовта си, и труда им заслужава уважение. Радваме се, че успяхме да наложим този празник като традиционен, за да се промени към по-добро културата на правене на вино, допълни ротарианецът и общински съветник Иван Андреев.

Организатори на форума са Ротари клуб – Свиленград. Всеки път той събира стотици свиленградчани в центъра на града, около димящите скари и фолклорна музика.

До ранния следобед продължиха песните на Таня Маринова и хороводните изпълнения на оркестър „Лира” Стара Загора.

Тази година от Дамски Лайънс клуб Свилена организираха и базар на домашно направени сладкиши. Средствата от продажбата на разнообразните сладки изкушения ще бъдат използвани за обновяване на детски кътове за игра в града – част от кампанията на дамите „За повече детски усмивки”.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...