Рекорден брой вина в надпревара за най-добро. Бурето-купа за Джемпарлиев

0

Виното на Димитър Джемпарлиев бе обявено за номер едно на тазгодишния „Празник на виното”. Наградата връчи председателят на дегустаторското жури – Иван Андреев. Джемпарлиев не успя да дойде лично, но семейството му вкупом помогна за пренасаянето на голямото буре.

Втора награда и наградата за „Най-млад винопроизводител” отиде при 30-годишният Антон Тодоров, който участва за пръв път във винената надпревара. Третото място в престижния форум грабна Иван Добрев. На четвърто и пето място по вкусови качества бяха подредени вината на Христо Вангелов и Димитър Делибозов.

Рекорден брой – 44 червени и 12 бели вина се надпреварваха за призовите места, а журито от дегустатори повече от два часа опитваха и коментираха домашно направените напитки. Сред белите вина, като най-добро беше отличено виното на Александър Христов.

Празникът на домашното вино се провежда за 11-ти пореден път, в навечерието на коледните празници.

В първите години имаше малко вина и повечето бяха мътни или доста кисели на вкус, коментира Иван Андреев. Сега вината са много по-хубави и е доста трудно да се определи най-доброто. Лече си, че хората са вложили душата, любовта си, и труда им заслужава уважение. Радваме се, че успяхме да наложим този празник като традиционен, за да се промени към по-добро културата на правене на вино, допълни ротарианецът и общински съветник Иван Андреев.

Организатори на форума са Ротари клуб – Свиленград. Всеки път той събира стотици свиленградчани в центъра на града, около димящите скари и фолклорна музика.

До ранния следобед продължиха песните на Таня Маринова и хороводните изпълнения на оркестър „Лира” Стара Загора.

Тази година от Дамски Лайънс клуб Свилена организираха и базар на домашно направени сладкиши. Средствата от продажбата на разнообразните сладки изкушения ще бъдат използвани за обновяване на детски кътове за игра в града – част от кампанията на дамите „За повече детски усмивки”.

Previous articleЕко Коледа събра 1100 лв. за Мезек
Next articleТърсят шеф на митницата в Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...