Помпи опазват града от заливане. Затвориха старият мост за движение

0

Динамична е обстановката при Свиленград. От снощи нивото на река Марица се повиши драстично и, въпреки спрелите валежи, тази сутрин почти достигна критичните 5 метра.

Нивото от 4 метра и 91 см задейства нова среща на кризисният щаб рано тази сутрин. Прави се постоянен оглед на дигите в границите на Свиленград. Пълнят се чували с пясък, за да бъдат поставени като преграда в случай на нужда. Едно от критичните места покрай реката е в района на вторични суровини. Където водата се опитва да напусне коритото си, през частен имот.

Мощни помпи изпомпват водата, съобщиха от администрацията, за да не се допусне заливане на улици и щети по домовете на хората. Особено важно е каналната помпена станция да не спира работа и да функционира на пълен капацитет. След като населени места в други общини останаха без ток, кметът на Свиленград, поиска от Дирекция Пожарна безопасност и защита на населението, мощен агрегат, който се очаква да пристигне всеки момент и да осигури спокойствие на хората в района на улиците Граничар и Крайречна.

В града не е обявено бедствено положение. Старият мост беше затворен за движение, от мерки за безопасност. Отново са били извадени големи дънери, довлечени от течението на реката.

Поречието на р. Марица е най-критичната точка в областта, но място за паника няма, съобщи областният управител Добри Беливанов. От министерството на околната среда и водите предупредиха, че нивата на река Марица в средното и долното течение и река Тунджа ще се задържат на прага за предупреждение до 12 декември, заради големия водосбор. Към момента не е известно кога ще спадне нивото на Марица. Задържане на нивото има край Харманли.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...