Помпи опазват града от заливане. Затвориха старият мост за движение

0

Динамична е обстановката при Свиленград. От снощи нивото на река Марица се повиши драстично и, въпреки спрелите валежи, тази сутрин почти достигна критичните 5 метра.

Нивото от 4 метра и 91 см задейства нова среща на кризисният щаб рано тази сутрин. Прави се постоянен оглед на дигите в границите на Свиленград. Пълнят се чували с пясък, за да бъдат поставени като преграда в случай на нужда. Едно от критичните места покрай реката е в района на вторични суровини. Където водата се опитва да напусне коритото си, през частен имот.

Мощни помпи изпомпват водата, съобщиха от администрацията, за да не се допусне заливане на улици и щети по домовете на хората. Особено важно е каналната помпена станция да не спира работа и да функционира на пълен капацитет. След като населени места в други общини останаха без ток, кметът на Свиленград, поиска от Дирекция Пожарна безопасност и защита на населението, мощен агрегат, който се очаква да пристигне всеки момент и да осигури спокойствие на хората в района на улиците Граничар и Крайречна.

В града не е обявено бедствено положение. Старият мост беше затворен за движение, от мерки за безопасност. Отново са били извадени големи дънери, довлечени от течението на реката.

Поречието на р. Марица е най-критичната точка в областта, но място за паника няма, съобщи областният управител Добри Беливанов. От министерството на околната среда и водите предупредиха, че нивата на река Марица в средното и долното течение и река Тунджа ще се задържат на прага за предупреждение до 12 декември, заради големия водосбор. Към момента не е известно кога ще спадне нивото на Марица. Задържане на нивото има край Харманли.

Previous articleСела на водоноски
Next articleРазлив от Марица заплаши водата на града

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...