Пуснаха водата в Свиленград. Все още не е за пиене

0

Водата в Свиленград е пусната, съобщиха от общинската администрация. Има вероятност налягането все още да е слабо на места, но в следващите часове ще се нормализира, предупреждават от там. При пускането се внимава да не се предизвика авария.

Все още водата не трябва да се използва за пиене и готвене. За годността й за питейни нужди ще бъде съобщено, след като излязат пробите на РЗИ. Те ще бъдат взети от чешмите на крайните потребители.

Малко по-рано през деня министърът на околната среда и водите Емил Димитров каза, че пробите от повърхностните води на Марица в долното течение до напускането на реката на границата на България, са показали, че няма замърсяване.

Той се е срещнал с кмета на Свиленград и директора на местното ВиК и е започнало пълнене на резервоарите в града. Окончателните проби се очакваха около 14.00 часа.

Свиленград и селата  Момково, Пъстрогор,  Димитровче,  Райкова могила,  Мустрак, Сладун, Михалич,  Чернодъб,  Младиново,  Костур,  Щит,. Пашово, Левка,  Капитан Андреево и  Генералово са втори ден без вода в жегите, след като бяха спрени кладенците по Марица, заради замърсяване в района на Димитровград, което уби 28 животни след водопой.

Пробите днес са доказали, че водата е била отровена с торове. Тече разследване, което да определи наказанията за близкия до мястото на инцидента завод. Образуване е досъдебно производство за замърсяване на водите на река Марица. Над 350 – 360 пъти над нормата е било замърсяването на водата.

Previous articleОбластната администрация: Пробите от Марица в норма
Next articleВ Свиленград скандираха „Оставка” пред прокуратурата

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...