Пуснаха водата в Свиленград. Все още не е за пиене

0

Водата в Свиленград е пусната, съобщиха от общинската администрация. Има вероятност налягането все още да е слабо на места, но в следващите часове ще се нормализира, предупреждават от там. При пускането се внимава да не се предизвика авария.

Все още водата не трябва да се използва за пиене и готвене. За годността й за питейни нужди ще бъде съобщено, след като излязат пробите на РЗИ. Те ще бъдат взети от чешмите на крайните потребители.

Малко по-рано през деня министърът на околната среда и водите Емил Димитров каза, че пробите от повърхностните води на Марица в долното течение до напускането на реката на границата на България, са показали, че няма замърсяване.

Той се е срещнал с кмета на Свиленград и директора на местното ВиК и е започнало пълнене на резервоарите в града. Окончателните проби се очакваха около 14.00 часа.

Свиленград и селата  Момково, Пъстрогор,  Димитровче,  Райкова могила,  Мустрак, Сладун, Михалич,  Чернодъб,  Младиново,  Костур,  Щит,. Пашово, Левка,  Капитан Андреево и  Генералово са втори ден без вода в жегите, след като бяха спрени кладенците по Марица, заради замърсяване в района на Димитровград, което уби 28 животни след водопой.

Пробите днес са доказали, че водата е била отровена с торове. Тече разследване, което да определи наказанията за близкия до мястото на инцидента завод. Образуване е досъдебно производство за замърсяване на водите на река Марица. Над 350 – 360 пъти над нормата е било замърсяването на водата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...