Областната администрация: Пробите от Марица в норма

0

Пробите, взети от река Марица след вчерашния инцидент с умрели крави са в норма, съобщи областният управител Стефка Здравкова след заседание на кризисния щаб днес на обяд.

На брифинга обаче не са съобщени резултатите от взетите проби от канала, вливащ се в реката, при който всъщност стадото е било на водопой. Мотивът е, че се води досъдебно производство.

Днес, до края на деня, се очаква да бъдат готови и пробите, взети от ВиК-Хасково. Те са от шест основни вододайни зони, които захранват населените места по поречието на Марица. Ако резултатът е добър, водата може да бъде пусната още тази вечер. Дотогава на населението ще бъдат изпратени водоноски.

След пускането на водата, от РЗИ ще вземат проби от крайни потребители, за по-голяма сигурност.

Вчера, около 17.30 часа стана ясно, че 28 крави са умрели минути след като са пили вода от канал при река Марица край Димитровград. Само едно животно от стадото е оцеляло, разказа собственикът им. В близост до мястото на инцидента има и помпена станция.

Превантивно беше спряна водата на 48 населени места, сред които и градовете Свиленград и Симеоновград. На сайта на община Свиленград вчера вечерта обявиха, че от полунощ, водоподаването ще бъде спряно до второ нареждане. Селските кметове съобщаваха на хората и земеделците да не допускат животните до реката.

От РИОСВ коментират пред haskovo.info, че става дума за залпово изпускане на химикал. По течението на реката няма умряла риба. Собственикът на умрелите крави ще бъде обезщетен.

На мястото на инцидента е министърът на околната среда и водите Емил Димитров. По думите му, трябва да се проследи пътя на водата от торовия завод в Димитровград до заустването й в река Марица.

От Димитровград с лодка министърът идва в Свиленград, където предстои да бъдат взети втори проби на водата. Емил Димитров искал лично да се убеди, че преди да напусне България река Марица е безопасна.

Previous articleМинута мълчание за ГЕРБ на третия протест в Свиленград
Next articleПуснаха водата в Свиленград. Все още не е за пиене

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...