Вече са преведени парите на тютюнопроизводителите

0

Вече са преведени средствата от националните доплащания на тютюнопроизводителите, съобщи тукашният производител на цигарената суровина Живко Желев. Заместник-председателят и областен координатор на НКТБ (Национална конфедерация на тютюнопроизводителите в България) беше сред производителите и износителите на животни, които се срещнаха с министъра на земеделието и храните Десислава Танева, министър-председателя Бойко Борисов и изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов в Министерски съвет.

Близо 40 500 производители получиха държавната помощ, а общият размер на изплатените средства е близо 105 млн. лева. Справедливото разпределение на парите беше постигнато след дълги преговори с представители на бранша. Живко Желев похвали желанието за работа, което показва министър Танева и кабинета Борисов в земеделския сектор и търпението, с което са се водили разговорите.

На срещата са били обсъдени и новите перспективи пред тютюнопроизводството в България. До 2020 година, когато приключва и референтният период държавните доплащания ще продължат да намаляват.

Свиленградски тюютнопроизводители вече коментират възможностите на новия програмен период да се преориентират в създаването на дълготрайни насаждения – орехи, бадеми, лозя, лавандула, или в областта на селския туризъм, каза още Живко Желев.

Все още се очаква приемането на закона за тютюна, който да гарантира свободния пазар при изкупуването на продукцията. За тази година само трима производители  от Мустрак имат сключени договори с фирми, а засадените лехи са на много повече стопани. Ситуацията е подобна и в други села, за това и от НКТБ ще предприемат срещи с представители на фирмите изкупвачи.

На срещата станало ясно още, че пазарът за износ на живи животни се очаква да бъде отворен към Турция, а български живи мъжки и женски телета до 300 кг. ще могат да бъдат изнасяни за клане и/или отглеждане за пазара на южната ни съседка. Министър Танева е била категорична, че дезинфекционните площадки на границата ще бъдат премахнати, когато главните ветеринарни лекари на двете държави вземат решение за това.

„Поехме ангажимент да облекчим транзита на камиони с плодове и зеленчуци за Европейския съюз, като съкратим времето за обработка и оптимизираме фитосанитарните такси, които се дължат съгласно европейското законодателство. Така след изпълнение на поетите ангажименти, българските производители и износители ще могат да изнасят продукцията си в Турция, след като дълго време нямаха такава възможност“, обясни Десислава Танева.

Previous articleУченици от Гарата втори в областта по тенис на маса
Next articleСъс 100 км/час на сцената излиза Набора

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...