Паметна плоча на Христо Ботев скара общински съветници

0

В шумна препирня се превърна дебатът за поставянето на барелеф на националния герой Христо Ботев в градския парк. Предложението е на общинския съветник от НФСБ Панайот Панайотов.

В мотивите си той посочва, че в града ни няма паметник на поета и революционер, на който гражданите да се поклонят на 2 юни. Панайотов предлага средствата да бъдат осигурени от дарения, а общинските съветници да се включат с едно тяхно месечно възнаграждение. Другите средства да бъдат набрани от дарения на граждани, организации и политически партии.

В три от постоянните комисии на общинския съвет предложението му бе отхвърлено. Само Бюджетна комисия даде зелена светлина за поставяне на барелефа. Общинският съветник Николина Пехливанова каза, че идеята е хубава, но поиска да разбере кой ще получава даренията и каква е необходимата сума.

Още преди това обаче разговорът излезе от рамките на добрия тон и правилника.

Поканена да изрази своето мнение, директорът на общинския исторически музей, Елена Митева подчерта безспорния героизъм на Ботев, но припомни, че паметник на революционера има в двора на професионалната гимназия, а в градския парк са разположени паметниците, свързани с освобождението на Свиленград през 1912 г. и с Балканската война. Тя уточни, че дейността на поета не е свързана конкретно със Свиленград, за разлика от делото на Левски, който е основал комитет в града и Иван Вазов, който е учителствал тук. Освен това, имало изявени местни личности като Александър Кипров и д-р Страшимир Дочков, които нямали тук паметници и би било по-редно на тях да бъдат издигнати.

След настъпилата размяна на реплики между нея и Панайот Панайотов, общинският съветник призова колегите си: „Да се замислят как да гласуват. Българи ли са, не са ли?”

Независимият съветник Живко Желев се ядоса и заяви, че е по-добре пари да се съберат за инвалидите, тъй като паметник на Христо Ботев вече има: „Няма да правим хиляда паметника тука. История има и всеки я знае и я е учил в училище. Ти на протеста за пътя няма да дойдеш, сега за паметник… Какво ще ми говориш дали съм българин?”

Живко Желев визира една от предходните точки, в която Панайот Панайотов отказа да подкрепи общата декларация, с която общинският парламент иска от правителството пари за ремонт на пътищата до Маточина и Студена.

Пререканията между двамата продължиха, което принуди председателстващият местния парламент Цветелина Атанасова да ги отстрани от заседанието.

Всеки месец ще внасям докладната в Общинския съвет, заяви Панайот Панайотов.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...