Паметна плоча на Христо Ботев скара общински съветници

0

В шумна препирня се превърна дебатът за поставянето на барелеф на националния герой Христо Ботев в градския парк. Предложението е на общинския съветник от НФСБ Панайот Панайотов.

В мотивите си той посочва, че в града ни няма паметник на поета и революционер, на който гражданите да се поклонят на 2 юни. Панайотов предлага средствата да бъдат осигурени от дарения, а общинските съветници да се включат с едно тяхно месечно възнаграждение. Другите средства да бъдат набрани от дарения на граждани, организации и политически партии.

В три от постоянните комисии на общинския съвет предложението му бе отхвърлено. Само Бюджетна комисия даде зелена светлина за поставяне на барелефа. Общинският съветник Николина Пехливанова каза, че идеята е хубава, но поиска да разбере кой ще получава даренията и каква е необходимата сума.

Още преди това обаче разговорът излезе от рамките на добрия тон и правилника.

Поканена да изрази своето мнение, директорът на общинския исторически музей, Елена Митева подчерта безспорния героизъм на Ботев, но припомни, че паметник на революционера има в двора на професионалната гимназия, а в градския парк са разположени паметниците, свързани с освобождението на Свиленград през 1912 г. и с Балканската война. Тя уточни, че дейността на поета не е свързана конкретно със Свиленград, за разлика от делото на Левски, който е основал комитет в града и Иван Вазов, който е учителствал тук. Освен това, имало изявени местни личности като Александър Кипров и д-р Страшимир Дочков, които нямали тук паметници и би било по-редно на тях да бъдат издигнати.

След настъпилата размяна на реплики между нея и Панайот Панайотов, общинският съветник призова колегите си: „Да се замислят как да гласуват. Българи ли са, не са ли?”

Независимият съветник Живко Желев се ядоса и заяви, че е по-добре пари да се съберат за инвалидите, тъй като паметник на Христо Ботев вече има: „Няма да правим хиляда паметника тука. История има и всеки я знае и я е учил в училище. Ти на протеста за пътя няма да дойдеш, сега за паметник… Какво ще ми говориш дали съм българин?”

Живко Желев визира една от предходните точки, в която Панайот Панайотов отказа да подкрепи общата декларация, с която общинският парламент иска от правителството пари за ремонт на пътищата до Маточина и Студена.

Пререканията между двамата продължиха, което принуди председателстващият местния парламент Цветелина Атанасова да ги отстрани от заседанието.

Всеки месец ще внасям докладната в Общинския съвет, заяви Панайот Панайотов.

Previous articleНелегални цигари в тайник задържаха на пункт Капитан Петко войвода
Next articleМестният парламент иска ремонт на разбитите пътища до Маточина и Студена

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...