И КРИБ се обяви против закриването на Митница Свиленград

0

Продължава подписката против закриването на Митница Свиленград, съобщи един от инициаторите й – независимият общински съветник Живко Желев. Обмисля се вариант към нея да се присъединят и спедиторски фирми от региона, които смятат, че с правилата, забраняващи им работа в района на границите, се закрива местния бизнес и се цели подмяната му с външни фирми.

Закриването на Митница Свиленград ще пречи и на бизнеса от региона, смятат и от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/. Мотивите на предприемачите от региона са обединени в декларация, адресирана до Народното събрание, Министерски съвет, Министъра на финансите и ръководството на Агенция Митници.

В декларацията се посочва, че в митница „Свиленград“ работят 330 души, като 133 от тях са служители на ГКПП „Капитан Андреево“. В структурата й има и две митнически бюра – Хасково и Кърджали. Освен че пренасочването на ресурси към Централното митническо управление и други митници задълбочава централизацията на администрацията и отнема самостоятелността на регионите, то ще пречи и на бизнеса, считат от КРИБ в Хасково.

„Закриването на митническите звена ще лиши бизнеса в областите Хасково и Кърджали от възможността да работи адекватно, тъй като няма да може да обмитява стоката си в региона. А това от своя страна, ще доведе до повишаване на разходите и намаляване ефективността на работата му, както и до редица административни пречки. Затова смятаме, че много по-целесъобразно и ефективно е административната и структурна реформи да се извършат на място, в Свиленград.”

В декларацията капиталът от областта, представляван от Стефан Димитров,  се присъединява към искането на Общинския съвет в Свиленград и призовава да бъде преразгледано решението за закриване на митница „Свиленград”. Според тях се пренерегват безспорните резултати при събираемостта на приходите и разкриването „на огромен брой тежки престъпления, свързани с трафик на наркотици, стоки и хора, въпреки, че пътнико-товарния поток е изключително натоварен“.

Според регионалното представителство на КРИБ, закриването на Митница Свиленград няма да спре корупционните практики по границите, а за това е нужен закон, който „да я прекрати първо по високите етажи на властта“.

„Също така изразяваме увереност, че Министерството на финансите трябва да задължи Агенция „Митници” да извърши всички необходими действия, които да превърнат митница „Свиленград” в съвременна европейска структура, защитаваща още по-добре интересите на България и Европейския съюз. На фона на несигурната икономическа среда в България, само така ще се съхрани задоволителното ниво на бизнес климата в регионите Хасково и Кърджали без да се създават допълнителни затруднения”, допълва се в декларацията.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...