И КРИБ се обяви против закриването на Митница Свиленград

0

Продължава подписката против закриването на Митница Свиленград, съобщи един от инициаторите й – независимият общински съветник Живко Желев. Обмисля се вариант към нея да се присъединят и спедиторски фирми от региона, които смятат, че с правилата, забраняващи им работа в района на границите, се закрива местния бизнес и се цели подмяната му с външни фирми.

Закриването на Митница Свиленград ще пречи и на бизнеса от региона, смятат и от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/. Мотивите на предприемачите от региона са обединени в декларация, адресирана до Народното събрание, Министерски съвет, Министъра на финансите и ръководството на Агенция Митници.

В декларацията се посочва, че в митница „Свиленград“ работят 330 души, като 133 от тях са служители на ГКПП „Капитан Андреево“. В структурата й има и две митнически бюра – Хасково и Кърджали. Освен че пренасочването на ресурси към Централното митническо управление и други митници задълбочава централизацията на администрацията и отнема самостоятелността на регионите, то ще пречи и на бизнеса, считат от КРИБ в Хасково.

„Закриването на митническите звена ще лиши бизнеса в областите Хасково и Кърджали от възможността да работи адекватно, тъй като няма да може да обмитява стоката си в региона. А това от своя страна, ще доведе до повишаване на разходите и намаляване ефективността на работата му, както и до редица административни пречки. Затова смятаме, че много по-целесъобразно и ефективно е административната и структурна реформи да се извършат на място, в Свиленград.”

В декларацията капиталът от областта, представляван от Стефан Димитров,  се присъединява към искането на Общинския съвет в Свиленград и призовава да бъде преразгледано решението за закриване на митница „Свиленград”. Според тях се пренерегват безспорните резултати при събираемостта на приходите и разкриването „на огромен брой тежки престъпления, свързани с трафик на наркотици, стоки и хора, въпреки, че пътнико-товарния поток е изключително натоварен“.

Според регионалното представителство на КРИБ, закриването на Митница Свиленград няма да спре корупционните практики по границите, а за това е нужен закон, който „да я прекрати първо по високите етажи на властта“.

„Също така изразяваме увереност, че Министерството на финансите трябва да задължи Агенция „Митници” да извърши всички необходими действия, които да превърнат митница „Свиленград” в съвременна европейска структура, защитаваща още по-добре интересите на България и Европейския съюз. На фона на несигурната икономическа среда в България, само така ще се съхрани задоволителното ниво на бизнес климата в регионите Хасково и Кърджали без да се създават допълнителни затруднения”, допълва се в декларацията.

Previous articleБлизначки са първите бебета на 2016 година
Next articleПожар изпепели цяла къща

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...