Зрелостници с отлични оценки от Националното състезание по БЕЛ

0

Зрелостници от СУ „Д-р Петър Берон” са с отлични оценки от Националното състезание по БЕЛ /Български език и литература/ в ПУ „Паисий Хилендарски”. Успехът осигури място във висшето учебно заведение на Карина Шомова, Михаела Иванова, Вера Сарафова и Наталия Стоянова. Те са изкарали оценки отличен 5,70 и отличен 5,50. Четирите момичета са абитуриенти от 12а и 12в клас на свиленградското училище.

Състезанието се проведе на 1 февруари в Пловдив, а в него са участвали стотици кандидати от цялата страна. То дава възможност на зрелостници да си гарантират място в учебното заведение още преди кандидатстудентските изпити. Форматът му е близък до този на държавния зрелостен изпит. Участниците работят по два равнопоставени модула – езиков и литературен. Класирането се осъществява по точки.

Най-добрите имат възможност да влязат директно и да учат в най-престижните специалности на Филологическия факултет. Това са – българска филология, славистика, български език и корейски език, български език и китайски език, български език и руски език, български език и френски език, български език и италиански език, български език и новогръцки език, български език и турски език, български език и история, български език и испански език, български език и немски език, български език и португалски език, български език и гражданско образование.

Previous articleЗа Трифон Зарезан: В Димитровче зарязаха и избраха цар на лозята
Next articleОтбелязваме 147 години от обесването на Васил Левски

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...