Зрелостници с отлични оценки от Националното състезание по БЕЛ

0

Зрелостници от СУ „Д-р Петър Берон” са с отлични оценки от Националното състезание по БЕЛ /Български език и литература/ в ПУ „Паисий Хилендарски”. Успехът осигури място във висшето учебно заведение на Карина Шомова, Михаела Иванова, Вера Сарафова и Наталия Стоянова. Те са изкарали оценки отличен 5,70 и отличен 5,50. Четирите момичета са абитуриенти от 12а и 12в клас на свиленградското училище.

Състезанието се проведе на 1 февруари в Пловдив, а в него са участвали стотици кандидати от цялата страна. То дава възможност на зрелостници да си гарантират място в учебното заведение още преди кандидатстудентските изпити. Форматът му е близък до този на държавния зрелостен изпит. Участниците работят по два равнопоставени модула – езиков и литературен. Класирането се осъществява по точки.

Най-добрите имат възможност да влязат директно и да учат в най-престижните специалности на Филологическия факултет. Това са – българска филология, славистика, български език и корейски език, български език и китайски език, български език и руски език, български език и френски език, български език и италиански език, български език и новогръцки език, български език и турски език, български език и история, български език и испански език, български език и немски език, български език и португалски език, български език и гражданско образование.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...