4 панелки с надежда за безплатно саниране

0

Една панелка в Свиленград вече има сключен договор с Българската банка за развитие за саниране на жилищната сграда. Изгрев блок 8 е първият в града, с шанс за финансиране по програмата за енергийна ефективност. Още три договора предстои да бъдат подписани с банката в най-скоро време. Това се Граничар 166, Димитър Благоев 6-8 и Васил Друмев 8, потвърдиха от общинската администрация.

Общо 13 панелни блока в Свиленград отговарят на условията за безплатно саниране. 10 от тях успяха да се организират и да регистрират сдружения. Доста по-трудно се оказа обаче събирането на 100% съгласие на собствениците в панелните жилища, необходимо за кандидатстването по програмата, разказаха домоуправители. Хората се опасявали най-вече от това, че трябва да осигурят достъп до жилищата си, други все още не вярвали, че санирането ще е безплатно. Сред пречките се оказва и фактът, че част от собствениците не живят в апартаментите, тъй като са заминали за чужбина или ги отдават под наем.

Ние не се познавахме абсолютно всички, разказва Ани от Граничар 166. Все пак става въпрос за жилищна сграда със 112 апартамента. При някои от тях собствениците са двама-трима и осигуряването на съгласието им стана трудничко, но в крайна сметка резулатът е добър.

Изгрев блок 8 са подписали договора с общината и дори вече имат договор с Българската банка за развитие. Граничар 166 са стъпка назад. Заедно с още два жилищни блока, те очакват сключването на договорите с банката.

До преди седмица общо 17 договора с 20 сдружения на собственици в област Хасково бяха тристранно подписани от областния управител Добри Беливанов, кмета на населеното място и Българската банка за развитие. За Димитровград договорите са 6, следва го Симеоновград с 5, Хасково с 3, Любимец с 2 и Свиленград с 1. С тези сключени договори, област Хасково е сред първите по активност в Националната програма. Освен тях, още 14 договора са изпратени съм Българската банка за развитие за подписване.

Previous articleТютюнопроизводителите отмениха протеста
Next articleВторият пилот, германец на 28 години, съзнателно е разбил самолета на Germanwings

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...