Тютюнопроизводителите отмениха протеста

0

Тютюнопроизводителите отменят обявения за петък протест. Преди броени дни те заплашиха с блокада три граници, сред които и българо-гръцката при Свиленград.

Недоволството този път дойде заради националните доплащания, които според протестиращите са несправедливо разпределени и разделят производителите на тютюн на големи и малки. Те поискаха още да се внесе яснота по въпроса за данъчното облагане на референтните средства, получени от тях за периода от 2010 г. насам.

Тютюнопроизводителите настояваха да се спре приемането на промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия преди въвеждането на защитен механизъм за отпадане на неплатимите килограми тютюн и фиксиране на цена 2.50 лв. за трета класа.

Според министерството на земеделието и храните с предложеното от тях разпределние на 107-те млн. лв. от държавния бюджет е трябвало да се подпомогнат по-малките производители.

След вчерашните преговори между двете страни в София стана ясно, че решението за разпределение на държавната помощ за тази година отпада, а самите браншови организации ще решат кой колко пари ще получи.

До 5 март тютюнопроизводителите трябва да представят в министерството вариант как да бъдат „справедливо“ според тях раздадени държавните субсидии в общ размер 107 млн. лв., съобщи Живко Желев.

Previous articleЕдва 16 ще получат работа на митницата след конкурса за 20 щата
Next article4 панелки с надежда за безплатно саниране

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...