3 в 1: Стар поливен канал решава проблем с наводнения и става гребна база

0

Старият мост може да стане пешеходен

С общ устройствен план разполага вече Свиленград, информират от общината. В него се предвижда увеличаване на територията на града с 67% или с 4 150 дка нови терени за ползване и застрояване. Базовият документ, който беше приет от Общинския съвет,след 18 декември ще бъде достъпен за гражданите на сайта на общината.

Планът дава визия за града в следващите 25 години.Той е основата, на която общината може да търси финансиране за различните обекти, които смята да изпълни.Целта му е да се уреди застрояването в имотите, които са извън регулация, и да се постигне обединяване в един общ комплекс.Обхванати са всички съществуващи в момента преотредени имоти и се предвижда обединяване с нови. При заявяване на инвестиционни намерения към имоти, граничещи с града, ще има възможност те да влизат в регулация.По този начин градът ще расте,като се развива периферно,коментират от община Свиленград.

В общия устройствен план е заложено разрешаването и на един от наболелите проблеми за града в момента – високите нива на река Марица и риска от наводнения. Предвидено е старият поливен канал да бъде разширен и да служи за своеобразен байпас на реката. При високи води той ще поема част от течението на реката и ще ги отвежда.В същото време там би могло да се изгради гребен канал, който да служи за спорт и отдих, считат от община Свиленград. Третата функция на канала ще е за напояване на земеделските земи, които са по неговата дължина. Общинското ръководство се надява този проект да бъде финансиран още в настоящия програмен период – 2014-2020 година по линия на превенцията от наводнения.

Сред планираните важни задачи е също завършването на околовръстния пръстен на Свиленград.

Две основни зони се сформират под околовръстното шосе до жп линията.По-голямата ще е от типа „смесена многофункционална”, което дава голяма свобода на инвеститорите. По-малката зона е предвидена за озеленяване и вилно застрояване. Планът предвижда местността „Речните лозя” да влезе в регулация.

Предвидено е увеличаване на градския гробищен парк в посока север и изток и изграждане на ново гробище на кв. „Кап.Петко войвода”, като старото ще си остане. Многократно се увеличава и площта на индустриалната зона, което би могло да доведе до по-големи инвестиции в обекта.

Предвижда се още благоустрояване на зелената площ и коритото на река Марица в частта й от новия мост до жп моста. Идеята е там да се създаде водно огледало, което ще служи за поддържане на оптимално ниво на реката и ще се ограничава заемането на водната площ от растителност.

В ОУП е заложено изграждането на велоалеи, които попадат извън регулация. Те ще са продължение на алеята от Мезек, преминавайки през Лозенски път, покрай Свиленград и ще се отклоняват в посока към стария левченски път и с. Капитан Андреево.

На плана са нанесени всички паметници на културата с важно местно и национално значение, които играят роля в изготвянето на културен маршрут. Предвижда се старият мост над река Марица, който е паметник на културата от национално значение, да бъде затворен за движение и да стане пешеходен. По друг общински проект той ще бъде реставриран и консервиран.

Общият устройствен план и съпътстващата го екологична оценка са изготвени със средства от общинския бюджет в размер на 54хил. 720 лева, като по него се работи от 2010 година.Свиленград е от малкото градове в страната,който има общ устройствен план. Предстои изработването на задание за общ устройствен план на цялата община.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...