Уредник от музея получи отличие по проект на БАН

0

Уредникът от Историческия музей в Свиленград, д-р Стефан Димитров, получи отличие за успешно изпълнение на проект по Програмата за подпомагане на млади учени и докторанти на БАН. Отличията бяха раздадени на 2 октомври в Националния археологически музей, като част от събитията по повод 150-ата годишнина на Българската академия на науките.

41 млади учени от девет научни направления получиха грамоти. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев поздрави отличените с постигнатите резултати. Загубата на млади хора е най-голямата загуба на ресурс за страната ни, каза той. Необходимо е да намерим механизъм за по-силна подкрепа на младите учени, като тази програма е само крачка към осигуряването на добри условия за тяхната работа, допълни министър Вълчев.

Д-р Стефан Димитров е асистент в Института за исторически изследвания при БАН. Той бе награден в научното направление „Културно-историческо наследство и национална идентичност“. Неговото изследване „Развитие на рударството в района на Сакар планина през XV–XVI век. Демографска и стопанска характеристика на населението, ангажирано с добива на руда и металообработване“ е с научен консултант доц. д-р Стефка Първева.

Проучването на д-р Димитров задълбочава познанието за живота и поминъка на населението на Сакар и Странджа в миналото и има потенциал да бъде използвано за популяризиране на историческото развитие на региона и за обогатяване на възможностите му като туристическа дестинация. В рамките и с подкрепата на проекта д-р Димитров има възможност да участва в четири големи научни форума – 3 международни и 1 с международно участие.

Двете студии по темата на проекта са приети за печат в утвърдени български научни списания: „Bulgarian Historical Review“, единственото българско историческо списание, реферирано в мултидисциплинарната платформа Web of Science, и в „Исторически преглед“, а една от статиите ще бъде публикувана в сборник с доклади от международен конгрес.

Previous articleДнес Свиленград празнува Освобождението си
Next articleДете с аутизъм се нуждае от помощ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...