Уредник от музея получи отличие по проект на БАН

0

Уредникът от Историческия музей в Свиленград, д-р Стефан Димитров, получи отличие за успешно изпълнение на проект по Програмата за подпомагане на млади учени и докторанти на БАН. Отличията бяха раздадени на 2 октомври в Националния археологически музей, като част от събитията по повод 150-ата годишнина на Българската академия на науките.

41 млади учени от девет научни направления получиха грамоти. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев поздрави отличените с постигнатите резултати. Загубата на млади хора е най-голямата загуба на ресурс за страната ни, каза той. Необходимо е да намерим механизъм за по-силна подкрепа на младите учени, като тази програма е само крачка към осигуряването на добри условия за тяхната работа, допълни министър Вълчев.

Д-р Стефан Димитров е асистент в Института за исторически изследвания при БАН. Той бе награден в научното направление „Културно-историческо наследство и национална идентичност“. Неговото изследване „Развитие на рударството в района на Сакар планина през XV–XVI век. Демографска и стопанска характеристика на населението, ангажирано с добива на руда и металообработване“ е с научен консултант доц. д-р Стефка Първева.

Проучването на д-р Димитров задълбочава познанието за живота и поминъка на населението на Сакар и Странджа в миналото и има потенциал да бъде използвано за популяризиране на историческото развитие на региона и за обогатяване на възможностите му като туристическа дестинация. В рамките и с подкрепата на проекта д-р Димитров има възможност да участва в четири големи научни форума – 3 международни и 1 с международно участие.

Двете студии по темата на проекта са приети за печат в утвърдени български научни списания: „Bulgarian Historical Review“, единственото българско историческо списание, реферирано в мултидисциплинарната платформа Web of Science, и в „Исторически преглед“, а една от статиите ще бъде публикувана в сборник с доклади от международен конгрес.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...